Só keverékből a szintiszta Nátrium-Klorid kinyerése, hogyan?
Van só csak az a gond hogy nem tiszta Na-Cl hanem más "nem igazi" sók vannak benne pl. Magnézium-klorid meg minden szar..
Hogyan lehet a Na-Cl-ot kinyerni (de csak azt!!!) ?
Valahogy egy üvegbe kell tenni a só keveréket vízzel felhigítani és ami először kikristályosodik az a Na-Cl. De nem nagyon értem, valaki elmagyarázná pontosan hogyan kell?
Köszönöm!
A legegyszerűbb megoldás erre a problémára engem is érdekelne. Van itthon több kiló ehetetlen bolti sókeverék...
Azt olvastam valahol tegnap, hogy cérnaszálakat/fonalat kell a felforralt sós vízbe lógatni és arra csapódik ki a NaCl.
Cérnaszál nélkül is elválnak a rétegek, csak nem világos, honnan tudom, mikortól NaCl és mikortól KCl ?
Ezenkívül bonyolult vegyészeti módszert találtam egy régi könyvben, azzal tudok szolgálni, ha kell.
Olyan nincs hogy egy művelettel a összes sót ki lehet vonni mert nem egyforma a reakciójuk.A MgCl2-őt ki lehet vonni a só mellől úgy hogy a sót feloldjuk deszt vízben leszűrjük és bepároljuk szárazra és porrá őröljük és legalább 99%-os alkoholban átmossuk a port.A MgCl2 oldódik az alkoholban a NaCl nem.
Élelmiszervegyész
kajakra?
Nekem azt mondták nha vagyis vidóba..
Hogy direkt nagyon gyenge minőségű sókat készítenek (kevés %-a NaCl. Azért mert mit írnak rá az tök mindegy.. Attól még lehet hazugság (fel is jelentették a sóipart blabla ebbe most ne menjünk bele, de sztem nagy áterések vannak itt).
Na és azt mondta a videóba a hapek hogy NaCl-t egy ideig lehetett venni gyógyszertárba, de aztán rájöttek h aki okos onnan szerzi be és betiltották hogy csak orvosi engedéllyel lehessen kapni. Ez nem így van?
Gyógyszertárban ez év februárja óta nem lehet 99%-os tisztaságú NaCl-t venni. Onnan tudom, hogy kétszer is rákérdeztem ugyanabban a gyógyszertárban, ahol korábban adtak el. Az ÁNTSZ levelének fénymásolata (mely utasította erre a gyógyszertárakat) fenn van az interneten: [link]
A boltokban kapható, asztali só néven árúsított sókeverékek tényleg kálium-kloriddal kevertek.
Ízükről fel lehet ismerni... de ha elszoktál a sós íztől és megszoktad a kesernyés ízű sókeveréket, akkor nem tűnik fel.
Mikor kifogyott itthon a tiszta NaCl és kénytelen voltam elővenni a Lidl-ben vásárolt tengeri sót (ChanteSel) másnap már éreztem annek hatásait és a kesernyés-sós ízét is: 1. csökkent a vérnyomásom! tekintve hogy alacsony vérnyomásra vagyok hajlamos, nagyon kellemetlen volt hogy újra és újra elsötétül előttem a világ... (amint visszatérhettem a tiszta NaCl-hez elmúlt ez a tünet)
2. 24 órás gyomorfájdalmam volt, enni nem tudtam, ugyanis NaCl is kell a kellő mennyiségű gyomorsavtermeléshez...
Az egyéni hajlamtól függően més és más tüneteket okoz a sókeverék, rövid és hosszútávon.
Lengyel só:
Salinen kft Bad Ischler asztali só
ezen fel van tüntetve a NaCl aránya, de mellette van benne jód és csomósodástgátló...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!