A mágneses mező milyen fizikai okkal képes visszaverni a napsugárzást?
Figyelt kérdés
Biológián a Földtörténetét tanultuk, de a tanárom nem tudta elmondani nekem a fizikai okát. Először a töltés azonosságokra gondoltam, de nem vagyok benne 100%-ig biztos.2016. szept. 19. 15:46
1/4 Wadmalac válasza:
A Föld mágneses tere és az abból következő Van Allen öv nem a fényt, hanem a töltéssel rendelkező részecskéket tudja eltéríteni, megállítani.
A fényt (láthatót, UV-t, infravöröset) a légkör nyeli el részben, ennek semmi köze a mágnesességhez.
2/4 anonim válasza:
Ahogy Wadmalac írja: a mágneses mező nem a fényt, hanem a töltött részecskéket téríti el, vagyis a napszelet.
Ezt pedig a Lorentz-erő miatt van. A mágneses térben a mozgó töltésekre egy merőleges erő hat. A töltések tehát nem "visszaverődnek", hanem oldalirányban eltérülnek. Ezután a gyorsabbak elmennek a végtelenbe, a lassabbak pedig spirális pályára állnak az erővonalak körül, és a sarkokba csapódnak.
3/4 anonim válasza:
Nem képes visszaverni. Abban biztos lehetsz. Maximum minimális mértékben képes eltéríteni.
4/4 A kérdező kommentje:
Igen, első visszaolvasva én is látom, hogy nem fogalmaztam meg jól. Második, ment a zöld kész.
2016. szept. 19. 18:56
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!