Azonos átmérőjű, azonos hosszú, azonos anyagú vezetőknél melyiknek nagyobb az ellenállása, ha az egyik tömör vezeték, a másik huzalos vez?
Arra gondolok, hogy a huzalos vezetéknek ugyan az átmérője ugyanakkora, de a keresztmetszeti felülete kisebb mint a tömöré. A tömöré egy kör, a huzalosé egy ugyanekkora körben lévő sok kicsi kör felületének összege. Ez alapján a huzalos vezetékben van levegő, hely a kicsi körök között. Valószínűleg elenyésző ez a térfogat, de mégsem olyan mint egy tömör vezeték.
Igazam van, hogy így gondolom?
(igen, a huzalok sodorva vannak, így nem sok kicsi kör van a nagy körben, hanem sok kicsi ovális síkidom...)
Akkor vegyük át a vezetékek és kábelek gyártástechnológiáját. Valóban a szektor vezetékek nem huzalból készülnek, de az összes többi igen! Én úgy tudom (ld. szabvány! De gondolom neked ez a fogalom nem mond sokat). A vonatkozó szabvány szerint a következő vezető ér szerkezetek szabványosak:
F - Extra hajlékony, H - Különösen hajlékony, K - Hajlékony, rögzített szerkezetre, M - Recézett, R - sodrott, kör elemi szálak, S - sodrott, szektor elemi szálak, U - Tömör, W - Tömör, szektor keresztmetszet, Y - Litze, Z - speciális alak. Na ebben a felsorolásban nem látok huzal érszerkezetet.
Nagy fesz kábeleknél még elterjedt jelölések: RE - Tömör körkeresztmetszet, SE - Tömör szektor keresztmetszet, RM - sodrott körkeresztmetszet, SM - sodrott szektor keresztmetszet.
Egyik szabványos jelölésrendszerben sincs huzalos vezeték felsorolva. Szóval így osszál dupla pirosat bárkinek is!
És mielőtt bárkinek beszólsz, hogy a kérdésben nem szerepelt semmilyen ellenállás, olvasd el még egyszer a kérdésedet.
"Azonos átmérőjű, azonos hosszú, azonos anyagú vezetőknél melyiknek nagyobb az ellenállása, ha az egyik tömör vezeték, a másik huzalos vez?"
"Semmilyen ellenállásról nem volt szó a kérdésemben"
Innen kezdve a kérdésed provokáció és jelentem az adminnak!
ha elolvastad volna még egyszer a kérdést, hogy nem volt szó olyan ellenállásról(ohmos ellenállás) amiről te beszélsz...
vagy a vezeték ellenállása más lenne DC-nél mint AC-nél? ne nevettess kérlek!
jelentsd az adminnak nyugodtan!
1. ide jöttél és nem válaszoltál a kérdésre
2. elkezdtél kritizálni
3. pirosok után idehoztál olyan dolgokat amiknek (megint) köze nincs a kérdéshez
4. és még te fenyegetőzöl.
5. +1db piros :)
1./ Én arra válaszoltam ami a kérdés.
2./ Leszarom a pirosat.
3./ Ha nem tudod mit jelenet egy vezetőnél az Ohmos ellenállás akkor semmit az égvilágon nem tudsz.
4./ Ha nem tudod, hogy egy vezetőnek az érszerkezet függvényében változik az ellenállása különböző frekvenciákon akkor szintén semmit nem értesz a villanyhoz.
5./ Még 50Hz esetén sem mindegy, hogy hogyan van sodorva egy vezeték. Ezért marhára nem mindegy a fenti kérdésnél, hogy az Ohmos ellenállásra vagy kiváncsi, vagy egy adott frekvencián az impedanciára. Szintén látszik a teljes hozzá nem értésed!
6./ A kérdésed teljesen értelmetlen! Ezt lassan be kéne lássad.
7./ Mutass nekem olyan vezeték gyártási technológiát, amikor nem huzalból készül egy vezeték? Egyetlen egy ilyet mutass légszíves! És ne a hengerelt áramvezető sínekkel gyere mert az nem vezeték. Az összes többit úgy gyártják, hogy először készítenek megadott paraméterekkel huzalt, és azt vagy összesodorják vagy nem (ekkor nevezzük tömörnek az eret). Tehát a kérdésedből már látszik, hogy ezt provokációnak szántad. Ez a kérdés nem kérdés. Ennyi. És a továbbiakban mielőtt bármilyen örültséget kérdezel nézz utána legalább az alapfogalmaknak.
8./ Ilyenkor sajnálom, hogy a kérdezőt nem lehet minősíteni.
Szerintem a kérdező kérdése teljesen érthető volt, a nem szabatos szakmai fogalmazás ellenére. És ha a gyártástechnológiát nem is ismeri, a kérdés feltevése, maga a kérdés tartalma arra utal, hogy nem hülye, a technikai tudása talán nem elég, de az érdeklődése jó irányt mutat.
Ha szakember lenne, nem tenne fel ilyen kérdést, tehát nem kéne ilyen szakbarbár módon bírálni.
A vita trágyadobálássá fajult értelmetlenül.
A kérdés egyébként szerintem teljesen jól meg lett válaszolva, tehát tökéletesen értelmetlen volt letámadni miatta, főleg miután látható volt, hogy mások megértették, mit akar.
Mondom ezt, mint gépész és finommech. műszerész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!