Miért párolog el a víz?
Azt már megállapították itt, hogy a tudomány sosem téved.
És nyilván mindent tud a világról.
Engem most az érdekelne, hogy egy 20 C fokos szobában (vagy az 1-2 Co szabadban) miért párolog el a víz? a szent könyvek szerint az csak 100 Co felett lesz légnemű.
akkor hova tűnik?
Mindehhez már csak egy érdekességet tennék hozzá.
Még a vízjég is elpárolog a felületén!
mi a probléma a válaszaimmal? miért lettek lepontozva?
ugyan azt mondtam, mint ti, csak nem ilyen "neszesemmifogdmegjól" stílusban, hanem meg is mondtam mi is az a "a sokféle fizikai törvénynek megfelelően."
a sulinet is sajnos ilyen mesélős, és akkor ezt higgyük el, hogy ez így van olvasmány
egyetemen a legtöbben az ilyen termós tárgyakból ott buknak meg, hogy a tanár meg visszakérdez, hogy na és miért pont az
ezek borzasztóan logikus dolgok különben, egyáltalán nem igényel empirikus magyarázatot, meg sokféle most nem részletezem (mert én sem tudom) fizikai törvényre mutogatást
Üdv Silber!
Azt hittem, eltűntél. Azért jó, ha valaki nemcsak a szakmát, de azt is tudja, kinek miként kell elmondani valamit.
Glifa
22:44-es Alain Delon
A szublimáció kihagyja a folyadék halmazállapotot. A vízjég erre nem képes. (Legalábbis légköri nyomásn.)
Viszont korábban sokan leírták hogy a víz miért képes párolgásra 100C alatt, pont ugyanezen okokból a jég is képes rá. Azaz H2O molekulák szakadhatnak ki a felületéről, de ezek nem alkotnak tócsát melette, ha érted. Ez már majdnem szublimáció de mégsem. Mert a szublimáció a hőmérséklet változás hatására következhet be bizonyos anyagokban, adott hőmérsékleti és nyomás értékek melett! És ez tömeges halmazállapot változás nem 1-1 molekula. Azaz ahogy a víznek fagyás és forráspontja van (de ezek alatt is párolog), úgy a széndioxidnak szublimációs pontja van, de ez alatt is párolog.
De minden ilyen pont és tulajdonság erősen nyomásfüggő, és befolyásolható.
(Csak 1 példa: egy tál babot az Everest tetején az életben nem tudnál megfőzni. Mert ott az alacsony nyomás miatt 60C-on elforr a vized, ami nem elég meleg ehhez a művelethez.)
A széndioxid is tud folyékony lenni akár szobahőmérsékleten is csak elég nagy nyomás kell hozzá. A szublimálása megszüntethető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!