Lényegében egyetértek az első bekezdés eszmefuttatásával. De szerintem itt nem erről van szó. Valaminek a kitalálása, előállítása, kipróbálása, a természetes emberi kíváncsiság terméke. Egy idő után azonban jön az iparszerű előállítás, a "hadrendbe állítás" kérdése. Hiszen ez a problémakör is csak azért érdekes, mert a kérdés az, ha eléggé elterjedtek, azaz kontrollálhatatlan az előállítás-kezelés, akkor mi lesz. Primitív, de mindenki által ismert példa az atombomba. Megcsinálták, még (hamis) okot is találtak rá. A folytatása is elkészült. Ma olyan mennyiségben áll rendelkezésre, hogy a föld élhetetlen sivataggá változtatható. Úgy tűnik azonban, ezzel vége. Jöhet még egy őrült, de az nem a természetes út. Hosszan ragozható még ez.
A második bekezdéssel nehezen tudnék vitába szállni (a cáfolat érdekében), de felvetnék más opciót. Az ember kíváncsi. mindent megvizsgál, mindent kipróbál, ez az evolúció (ha így jobban hangzik: a fejlődés) alappillére. A hivatkozott példákhoz ennyi is elég. Nem mondom, hogy az egyedüllét senkiben se vetődik fel. De azt nem tudom, hogy ez nevezhető-e az emberiség tulajdonságának, azaz ez alól csak kivételek vannak mind az egyes embert illetően, mind időben. De a főszabály ez. Lehet, nem tudom. Gyanítom, más se. De hogy többen vannak, akik így vélekednek, annyi bizonyos.
Az emberiséget - mert kíváncsi - mindig izgatták nagy, az adott korban megválaszolhatatlan kérdések. Úgy gondolom, ez is közéjük tartozik, vélekedni róla azonban lehet különféleképpen.
Azt is több szerző dolgozta fel, mi lenne, ha egy, vag mi, ha másfajta nézet kerekedne felül egy adott pillanatban. Mi visszafordítható, mi nem. A matematikában erre már elég korrekt válasz adható. Az emberiségben még nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!