Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem roppant össze...

Miért nem roppant össze minket a fejünk fölött levő több tonna levegő?

Figyelt kérdés
Úgy értem, hogy a levegő súlyának , mint erőnek, miért nincs látható hatása ránk, vagy akármi másra ?
2016. aug. 24. 07:57
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Hozzáteszem, egy bar nyomásnövekedés kb. megfelel 10 méternyi vízoszlopnak, vagyis ha egy 10 méter mély medence legaljára merülsz, akkor bizony 10 tonnányi víz fog téged összepréselni.

Ez azt is jelenti, hogy 10 cm mélyen már kb. 100 kg-nak megfelelő nyomás présel össze. Ezt még ki is tudod próbálni: merülj le egy medencébe úgy, hogy a szádat az égnek fordítod, és éppen még nem lepi el a víz. Ekkor kb. 20-25 cm-nyire lesz a víz alatt a tüdőd, vagyis kb. 200-250 kg-nak megfelelő súly fogja összepréselni. Ekkor már majdnemhogy erőlködnöd kell, hogy levegőt tudj venni, kifelé meg szinte szökik a levegő a tüdődből, a víz nyomása kipréseli belőle.

2016. aug. 24. 13:09
 12/18 anonim ***** válasza:
én teljesen össze vagyok roppanva
2016. aug. 24. 13:18
 13/18 Wadmalac ***** válasza:
#11 kicsit túloz, a tonnái, kilói 1 négyzetméter felületre érvényesek, a tüdő hiába teniszpályányi felület a hörgők szintjén, nem egy irányban, a valós nyomásfelvevő felület sokkal kisebb egy négyzetméternél is.
2016. aug. 24. 13:19
 14/18 anonim ***** válasza:

Köszönöm a javítást, éreztem én, hogy valami nem stimmel az adatokkal :D

Ilyen az, mikor az ember 12 óra meló után akar előcitálni 10 évnél régebben tanult adatokat az agyából...

Ettől függetlenül tényleg komolyan érezhető a víz nyomása, ha a fentebb írt módon merülsz le egy medencébe.

2016. aug. 24. 13:27
 15/18 Wadmalac ***** válasza:

"Ettől függetlenül tényleg komolyan érezhető a víz nyomása, ha a fentebb írt módon merülsz le egy medencébe."

Ne próbálja ki senki otthon, hogy a medencében 1 m mélységben megpróbál a felszínre vezetett csövön át lélegezni. Elég gyors módszer a halálra. Az a 0,1 bar nyomáskülönbség úgy összenyomja a tüdőd, hogy hipp-hopp kanyec.

Míg a partról egy búvárharangba, alul nyitott sisakba vezetett kompresszoros túlnyomásos levegővel ugyanezzel a mutatvánnyal simán lehet a víz alatt lélegezni, búvárkodni.

A könnyűbúvárok légzőkészüléke is az adott mélység nyomásához igazított túlnyomással adja a levegőt.

Itt is lényeges a nyomáskülönbség és annak változási sebessége. Lásd keszonbetegség. Lehet kicsiben úgy járni, mint a korábban említett mélytengeri halak.

2016. aug. 24. 14:17
 16/18 Wadmalac ***** válasza:

"Ilyen az, mikor az ember 12 óra meló után akar előcitálni 10 évnél régebben tanult adatokat az agyából... "

Rá se ránts, tudom milyen az, mikor csapágyas a fáradt agy, én is jártam már úgy, hogy fordítva jött ki a mondandóm egy hosszú nap után. :D

Tudod, nem Mercédeszeket és nem osztogatnak, hanem Moszkvicsokat és fosztogatnak. :D

2016. aug. 24. 14:20
 17/18 Tislerics Máté ***** válasza:

https://www.youtube.com/watch?v=Zz95_VvTxZM

nem feltétlenül a témához kapcsolódik, de dúrva mindenesetre... :D

2016. aug. 26. 10:45
 18/18 Wadmalac ***** válasza:
#17: szerintem éppen eléggé idepasszol, látványos példája annak, mire képes 1 vacak bar különbség. :)
2016. aug. 26. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!