Elméletileg hány nanométeres tranzisztorokat lehetséges gyártani?
Jelenleg uv levilágítást használnak, valahol 90-150nm környékén (rossz a net, most nem néztem meg). Különféle maszkolási technikákkal tudnak kisebb cdíkszélességet elérni, illetve többszörös levilágítással.
Ezt 5-7nmnél már tervezik váltani EUVL rendszerekre, de még nem áll készen az olcsó ipari termelésre. Igazából már rég átálltak volna, mert egye bonyolultabb a csökkentés.
Elméleti határ az atomi szint talán, amikor pár atomból épülnek ki a kapuk. A baj az, hogy kis méreteknél egyre fontosabb szerepet kapnak a kvantum mechanikai hatások , ami egyre komolyabb tervezési megfontolásokat igényel. Pl ssdknél lényegében elektroncsapdák vannak. Ha nagyon kicsi a csíkszélesség, ott nagyobb zajt okozhat az alagút-effektus, illetve a prociknál a szivárgó áram egyre jelentősebb tényező a fogyasztásban. Bocs ha valami nem pontos, nem tudtam utánanézni.
Elég jól leírtad, köszi :)
Szóval ha váltanak EUVL rendszerre, egy kis idő, és a processzork, videókártyák ára ugrás szerűen lefog menni? :D
Mikorra lesz olcsó váltani? Még kb. 5 év? 2012-ben jelent meg a 22nm, 2014-ben pedig a 14nm, persze mikor megjelenik valami új, még minimum 1 év, mire a még újabb cuccok mérséklik az árakat normális szintre.
Miért lenne olcsóbb?
Szerinted azért fektetnek be dollár milliókat hogy neked olcsóbb legyen?
A régi vackokat lehet olcsón megvenni amik felett elmúlt az idő.
Ha minden tervszerűen ment volna, akkor olcsóbban lehetne gyártani azonos teljesítményt.
Az a baj, hogy sok nagy gyártó nem régen is rengeteget fektetett be a mostani gyártósorokra. Az EUVL-hez lényegében külön gyártósort kéne építeni. Vákuumcsövek, új litográfiai berendezések, know-how.
Van már működő gyártástechnológia, csak valószínűleg az áron és a kiviteli arányon kell még faragni.
Szerintem érdemes elolvasni a HWSW vonatkozó cikkeit, és az angol Wikis cikket. Ezekből lényegében mindent megtudsz, ami szükséges a mai helyzet átlátásához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!