Mit jelent a küszöbindex?
Mondjuk van egy sorozatod, és ha annak van határértéke akkor van egy olyan n0 küszöbszám amit meg lehet kapni az abszolutérték(an-A)<epszilon ahol epszilon egy tetszőlegesen választott szám.
De akkor most a(n0)-ra már teljesül, hogy legalább epszilon különbséggel közelíti a határértéket?
És ha n0-ra nem egyész szám jön ki akkor merre kell kerekíteni?
mondjuk an=(n+1)/(2n-7) A=1/2 E=10^-3
nekem n-re 128,5 jött ki
viszont elvégezve 129-re a műveletet 0,0179... jött ki, ami meg nagyobb, mint 0,01
0,009 szerű számnak kellene kijönnie legalább nem?
Nem is értem miről beszélsz, miféle abszolútérték jelet akarsz te felbontani?
Azt akarjuk, hogy 10^-2, tehát 0,01 pontosan közelítsük A-t. A = 0,5. A sorozat minden tagja nagyobb A-nál - viszont egyre kisebbek és kisebbek lesznek, hisz A-hoz konvergálunk. Tehát azt akarjuk, hogy a keresett tag legalább 0,01 pontossággal közelítse A-t, akkor egyben azt is akarjuk, hogy max 0,51 legyen az értéke.
Innentől meg pofon egyszerű:
(n+1)/(2n-1) = 0,51
n = 228,5
az egyenlet bal oldala abszolutérték jel között van
nem tudom miért, de ebből már tavaly is nagy balhé volt, amikor is megbuktam matek 1ből
Hmm, megpróbálom vizuálisan elmagyarázni, remélem sikerülni fog:
Itt ennek nincs jelentősége, hiszen a sorozatod tagjainak értékei felülről közelítik a határértéket. Az abszolútértékjel itt csak bebiztosítja, hogy ezt a formulát lehessen általánosan használni, nem csak ilyen esetben, hanem akkor is, ha alulról közelítik, illetve ha "ugrálva" teszik azt.
A tapasztalat azt mutatta, hogy ezt a példát különösen nem értette senki de egyéként matek 1ből a 60% megbukott már az aláírás szerzésénél.
Magántanárra sajnos nincs pénzem, melyik példatár lenne jó?
Egyébként nem volt problémám a matekkal középiskolában, középszinten 88%ot értem el az érettségin.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!