Mi történne, ha az iskolai szalaggenerátor nagyobbik gömbjét megérintené valaki működés közben? Érné áramütés az illetőt?
Az iskolai van de Graaff-generátorok veszélytelenek. Nagyon kellemetlen, mikor megcsípi az embert a szikra, de az egészségre nem veszélyes. A fizikatanárok azért érintik meg félve, mert ők sem szeretik az áramütés érzését - illetve vannak olyanok is, akik rájátszanak, hogy elcsodálkozz a jó nagy szikrán.
A kutatóintézetekben található, részecskegyorsításra és egyéb célokra használt "ipari" böhömök már másak, azok tényleg veszélyesek. De az oktatási célúak csak kellemetlenséget okoznak.
Szerintem smafu a 45 kV-os gyújtótrafóhoz képest, amit sikerült földhöz hidalnom egyszer tesztelés közben. Főleg, hogy az 1200 1/min frekvencián ismételte is a szikrafeszt.
Hát nem volt őszinte a mosolyom.
Az erősáramú generátorok az igazán veszélyesek, azaz ahol nagy amperok keletkeznek.
Egyébként biztos van olyan teljesítményű, ami már veszélyes lehet, például szívritmus zavart, vagy ilyesmit okozhat.
Az a baj, hogy az állatok tiltakozó felvonulásokat szerveztek az emberkísérletek ellen, így nincsen elég megbízható adat.
Amire az IEC támaszkodik, az a következő:
0,25 J energia alatt alighanem ártalmatlan
50 J energia felett alighanem ártalmas
(a defibrillátorok 200-400 J-os zuttyot adnak)
A Van de Graaff generátornál ugye főleg a méretektől függ az energia, a kb 30 cm átmérőnél 1 J körüli.
Az is számít, hogy szigetelőn állsz-e. Olyankor csak feltöltődsz, de nem ráz meg a szikrakisülés, meg semmi.
Ezek mikroamperes áramerőssége van egyébként.
Nagyfeszültségű laborban vannak ilyen hatalmas szalagos generátorok, azok már veszélyesebbek 1mill Volt, meg valószínűleg teljesítményre is nagyobb. Hülye vagyok a témában, de ott már elég rendes szikraívek vannak, így szerintem ha szigetelőn is állsz, akkor is simán le tudod földelni, ha valami vezető van a közeledben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!