Az ember végleg legyőzi a természetet?
A természetet soha nem fogja legyőzni az ember, mint ahogy az embernek semmiféle természettudományos vagy más "találmánya" nincsen, csak felfedezése.
Nevetséges és arrogáns öntetszelgés már csak a felvetés is, hogy az ember bármikor legyőzheti a természetet.
Egyébként sincs harc ember és természet között, az ember részéről van alkalmazkodás a természet követelményeihez. Eső ellen eresz alá állsz, nem legyőzöd a természetet és megszünteted az esőt.
" Eső ellen eresz alá állsz, nem legyőzöd a természetet és megszünteted az esőt."
Addig jó, amíg nem lehet megtenni.
Pontosabban azért már lehet, kínai olimpiánál használták is.
De amint ezt nagy tételben csináljuk, a meteorológia rendszerét bolygatva, rengeteg előre nem látható következménnyel járhat.
Nem az van, hogy nem tudunk beleszólni a természet működésébe, hanem arról, hogy egy rendszert borítva tudunk beleszólni, a következményei meg miránk ütnek vissza.
Pontosan tudom, hogy ma már meg lehet szüntetni az esőt, és nagy tételben mertem volna fogadni rá, hogy valakinek ezt muszáj is lesz leírnia.
Az esős példámnál a koncepció a lényeg, nem a konkrét szavak. Nem legyőzöd a természetet, hanem alkalmazkodsz.
Pontosan tudtam, hogy nem a lényeget veszed majd észre abban ,amit írtam. :D
"Nem legyőzöd a természetet, hanem alkalmazkodsz."
Éppen ez az, hogy nem akarunk alkalmazkodni. Sajnos.
És azért írtam le, amit írtam, mert pont, hogy az esős példán is látszik ez.
Igenis azon erőlködünk (leszámítva a hellyel-közzel hatásos természetvédelmi lépéseket, meg a tudományos alaposság nélkül mindenre habzó szájú zöldeket), hogy a természetet uraljuk.
Persze, hogy nem tudjuk, nem fogjuk, csupán kicsiny részletekben, de azok éppen elegek, hogy csúnyán visszaüssön a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!