Milyen rézhuzalra lenne szükségem az alábbi koncepció megvalósításához?
Heló,
Láttam egy "lebegő" modult és ezt szeretném itthon megépíteni, arra lennék kíváncsi, hogy pontosan milyen huzalra lenne szükségem a linken található tekercsek elkészítéséhez, illetve, hogy ezeken átfolyó áram vezérléséhez mire lenne szükségem?
link: [link]
Kicsit homályos a videó, de a tekercsek "ránézésre" 0,2 - 0,3 mm átmérőjű lakkozott vörösréz huzalból készülhettek.
Sajnos a vezérlést nem tudtam azonosítani.
- - - - - -
Ha megfordítod a dolgot - fölül egy rögzített tekercs és alatta a mágnes, vagy sima lágyvas, egyszerűbb. Egy tekercs is elegendő.
A vezérlést, én infra-LED-del, és fototranzisztorral, vagy infra-LED párral oldanám meg.
A privát kérdésre itt válaszolok, hátha mást is érdekel.
Egy egyszerű modell egy J. Wojciechowski (ejtsd: Vojcsehovszki) könyvből:
Természetesen az itt javasolt réges-régi p-típusú germánium tranzisztorok újabb típusokat kell alkalmazni.
P-típusú szilíciumtranzisztorok, ASY.. helyett BC213, BC327, BC558, 2SA1015 stb.
TG70 helyett BD234, BD240 stb.
N-típusú tranzisztorból nagyobb a választék, de kicsit át kell alakítani a kapcsolást.
Az általános átalakító eljárás a következő:
1) A p-típusú tranzisztorokat n-típusra , az n-típusúakat (itt most nincs ilyen) p-típusra cseréljük.
2) Megfordítjuk az összes elektrolitkondenzátort, és diódát. ( itt most nincs dióda )
3) Megfordítjuk az egész kapcsolás polaritását.
Kis jelű n-típusú tranzisztorok: BC183, BC337, BC548, 2SC1815, 2SC945, H945 stb.
Teljesítmény tranzisztorok BD233, BD239, 2SD882 stb.
Ha az utolsó tranzisztornak beépítesz egy 2N3055-t (brutális túlméretezés), akkor sem foglak kinevetni.
Ajánlom figyelmedbe:
Közben beugrott, hogy a videón a tekercsek vezérlése valószínűleg Hall-szenzorral működik. Ez az alkatrész kicsi és fekete, azért nem vettem észre (:P)
+ erre utal, hogy a tekercsek vasmag nélküliek.
- - - -
Ha már szenzor.
IR-szenzort egyszerűen régi "golyós" egér bontásával lehet szerezni. Infra-LED, és iker szenzorból legalább 2 pár van benne. ( Hátha messze van az elektonikai alkatrészbolt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!