Mi történik az élesztővel, amikor felfut?
Figyelt kérdés
Például, amikor hókiflit készítek, akkor 2 dl tejbe (tehéntejbe) teszek egy teáskanál szacharózt (kristálycukor, ha jobban tetszik) (ez kb. 4-5 g) és 20 g élesztőt (friss élesztőt). Várok 15-20 percet míg felfut. Ilyenkor mi történik? A tudományos megközelítés érdekel, ezért írtam e kérdést ebbe a kategóriába.2016. jún. 18. 20:58
1/4 anonim válasza:
Az élesztőben ún. élesztőgomba van (Saccharomyces cerevisiae), melyek a hozzáadott tápanyagokat (tej, cukor) lebontják, és anyagcseréjük során szén-dioxid (CO2) keletkezik, amitől a süti mérete megnő (felfut).
2/4 anonim válasza:
Kicsit olyan a dolog, mint amikor a samponos vízbe belefújsz szívószállal, és a térfogata megnő a sok levegőbuboréktól. Csak itt az élesztőgomba-tej-cukor kombó adja a samponos vizet, és az élesztőgombák által termelt CO2 a buborékokat. A kenyér ugyanilyen módon dagad meg, az egy kiló tészta az kábé harmada akkora térfogatban fér el, mint amekkora a kenyér végleges mérete. Ha kettévágod a kenyeret, akkor látod, hogy tele van apró légbuborékokkal, ezek az apróbb-nagyobb CO2-zárványok benne.
3/4 sadam87 válasza:
Csak annyival egészíteném ki az előző válaszolók válaszait, hogy a pékélesztő jellemző anyagcsere folyamata etanolos (alkoholos) erjedés, ami során (jellemzően) cukorból etanol és szén-dioxid képződik.
C6H12O6 -> 2 C2H5OH + 2 CO2
4/4 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!
2016. jún. 21. 13:42
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!