Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egyszer tényleg elfogy az...

Egyszer tényleg elfogy az összes hidrogén és hélium?

Figyelt kérdés
Egy ismerősöm szerint 10-20 milliárd év múlva az összes csillag "kialszik" mert az "üzemanyaguk" elfogy és ekkor az egész világegyetemben megszűnnek a világító csillagok.
2016. jún. 11. 16:14
 1/5 dellfil ***** válasza:
75%

Igen, egyszer az is megtörténhet. Azért a 10-20 milliárd év nagyon alábecsült. Valószínű ezermilliárd évig a hidrogén-hélium alapanyag kitart még. :)

De az is lehet, hogy nem lesz rá "idő". Ugyanis ha igaz, hogy a világegyetem tágulása gyorsul akkor eljön az az állapot, hogy még ugyan maradt "nyersanyag" de szétszaladó anyag már nem léphet kölcsönhatásba egymással, nem állhat össze csillagokká. Ezért csillag keletkezés leáll. És vége. :)

De javaslom hallgasd végig ezt. Dávid Gyula kompetensebb mint én. :D

https://www.youtube.com/watch?v=Q9fc_xvmPGc

dellfil

2016. jún. 11. 17:06
 2/5 anonim ***** válasza:

Az tény, hogy lényegében minden aminek kezdete van, annak vége is van :)

Az összes csillag előbb vagy utóbb kialszik, hogy pontosan mennyi idő múlva azt nem tudom, de tudtommal még most is jönnek létre csillagok, illetve pusztulnak is el.

Egyedül, ami ránk veszélyt jelent lényegében a Nap. Utána ha nem oldjuk meg a problémát, akkor igazából tök mind1, hogy lesz-e még több világító égitest, vagy sem.

Kb 2-3 elmélet van a Nap elpusztulásával kapcsolatban.

Tehát igen: előbb vagy utóbb az összes csillag kialszik, robban, stb. És előfordulhat x idő múlva, hogy 1 sem lesz, de még azt sem tudjuk, hogy mekkora pontosan a világegyetem... csak 1 töredékét ismerjük. A saját naprendszerünket is épp csak ismerjük.

2016. jún. 11. 17:08
 3/5 anonim ***** válasza:
Nem hiszem, csak annyira megritkul, hogy nem képes csillaggá összeállni. Szerintem eltűnni teljesen nem nagyon fog a világ végéig. 20 milliárdnál sokkal több év, mire véget érhet a csillagképződés. Amikor pedig már akkora lesz a tágulás, hogy az atomok is elszakadnak egymástól, az elképzelhetetlenül messze van még. A Hawking-sugárzás, az elemi részecskék megsemmisülése pedig még messzebb.
2016. jún. 11. 19:28
 4/5 anonim ***** válasza:

Itt egy oldal, amely megjósolja az univerzum jövőjét.

[link]

2016. jún. 11. 19:53
 5/5 anonim ***** válasza:
80%
Nem kell túlmisztifikálni semmit. Se a hidrogén, se a hélium nem fog eltűnni, csak csökken az arányuk a többi elemhez képest. Előbb utóbb valóban le fog állni a csillagkeletkezés, így amikor az utolsó csillagok is leélik életüket, megszűnik az ilyesfajta elektromágneses sugárzás. Viszont akkor is lesznek olyan hidrogén felhők, amelyek tömege nem éri el az összehúzódáshoz szükséges Jeans-tömeget, így ott lesz hidrogén. Lesz egy csomó fehér törpe, fekete törpe, barna vagy vörös törpe, amelyek teli lesznek hidrogénnel és héliummal. Szóval eltűnni biztosan nem fognak. Az elektromágneses sugárzás sem fog megszűnni, hiszen az univerzumot kitölti a kozmikus háttérsugárzás.
2016. jún. 11. 21:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!