Valaki el tudná nekem magyarázni a fotorespirációt?
Figyelt kérdés
Azt értem, hogy ez a fénylégzés és hogy a növény szén-dioxid megkötés helyett oxigént vesz fel, de a további részét nem értem. Mik az előnyei és mik a hátrányai? És a folyamat során miből mi lesz? Le tudná ezt valaki írni pár egyszerű mondatban?2016. jún. 7. 15:10
1/1 sadam87 válasza:
A fotorespiráció (avagy C2 ciklus) azért megy végbe, mert a RuBisCo enzimnek nem csak karboxiláz, hanem oxigenáz aktivitása is van, vagyis az esetek egy részében (kb. egy negyedében) CO2 helyett O2-vel reagáltatja riblóz-1,5-biszfoszfátot (5 szénatomos cukrot).
"Mik az előnyei és mik a hátrányai?"
Tudtommal előnye nincs, csökkenti a fotoszintézis hatékonyságát, mivel a ciklusba nem épül be szénatom, illetve az oxidáció miatt a kinyerhető energia is csökken (illetve a visszaalakítás sok energiát igényel).
"És a folyamat során miből mi lesz?"
Ezt például itt tudod megnézni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!