Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémikusok! Miért van a maltózn...

Kémikusok! Miért van a maltóznak a molekulatömegéhez képest alacsony olvadáspontja, amikor a glükóznak pedig a saját molekulatömegéhez képest magas van?

Figyelt kérdés
Azt értem, hogy a glükóznak azért magas, mert hidrogénkötések alakulnak ki a glükózmolekulák között és azokat nehéz felszakítani. De a maltózmolekulák között nem alakulnak ki ugyanígy hidrogénkötések?

2016. jún. 6. 11:11
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Maltóz op: 160-165 °C

Glükőz op: 146-150 °C

?

2016. jún. 6. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

A kérdés megválaszolásához bevonnám a magyarázatba a cellobiózt, ami a maltózhoz hasonlóan szintén 2 db D-glükóz egységből áll.

A cellobióz op: 240 fok (ezzel már elégedett vagy? :-)

A maltóz op: 160 fok

A glükóz op: 146 fok C


A maltóz molekulák közt is alakulnak ki hidrogén kötések, csak a szférikus viszonyok mások, mint a cellobióz esetében. Mindkét esetben az egyik szőlőcukor 4. szénatomján lévő hidroxilcsoport és a másik molekula első szénatomjához kapcsolódó glikozidos hidroxilcsoport vesz részt a kötés kialakításában. A különbség annyi, hogy a maltóz esetében a glikozidos hidroxilcsoport α-, a cellobióz esetében β-helyzetű. Ennek következtében a létrejövő diszacharid-molekula téralkata eltér egymástól.


Ilyen a maltóz: [link] )


És ilyen a cellobióz: [link]

2016. jún. 6. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!