Kémikusok! Miért van a maltóznak a molekulatömegéhez képest alacsony olvadáspontja, amikor a glükóznak pedig a saját molekulatömegéhez képest magas van?
Maltóz op: 160-165 °C
Glükőz op: 146-150 °C
?
A kérdés megválaszolásához bevonnám a magyarázatba a cellobiózt, ami a maltózhoz hasonlóan szintén 2 db D-glükóz egységből áll.
A cellobióz op: 240 fok (ezzel már elégedett vagy? :-)
A maltóz op: 160 fok
A glükóz op: 146 fok C
A maltóz molekulák közt is alakulnak ki hidrogén kötések, csak a szférikus viszonyok mások, mint a cellobióz esetében. Mindkét esetben az egyik szőlőcukor 4. szénatomján lévő hidroxilcsoport és a másik molekula első szénatomjához kapcsolódó glikozidos hidroxilcsoport vesz részt a kötés kialakításában. A különbség annyi, hogy a maltóz esetében a glikozidos hidroxilcsoport α-, a cellobióz esetében β-helyzetű. Ennek következtében a létrejövő diszacharid-molekula téralkata eltér egymástól.
Ilyen a maltóz: [link] )
És ilyen a cellobióz: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!