Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy kémia feladatban kéne...

Zsolt mezei 2000 kérdése:

Egy kémia feladatban kéne nekem segitség tudnátok segiteni?

Figyelt kérdés

H2S+O2=SO2+H2O

ehez az egyenlethez igy szol a kérdés:Jelöld az oxidációs számokat és rendezd az egyenlet!melyik az ox és melyik red?

Válaszokat előre is köszönöm!

2016. jún. 2. 22:07
 1/7 anonim ***** válasza:

Oxidációs szám számításának menete:

0. Elemi állapotban levő anyag oxidációs száma 0. Ilyen a az összes elemi gáz, nemes gáz, és a kén is, meg az ózon is.

I. A fluoré mindig -1, kivéve az elemi fluorban, amire az előző pont az igaz. (Ez most itt nem kell).

II. A hidrogéné mindig +1, kivéve a fém-hidridekben, ahol -1.

III. Az oxigéné mindig +2, kivéve a peroxidokat, ahol +1.

IV. A többit ezek alapján számoljuk, úgy hogy egy vegyület oxidációs számainak összege 0, egy ion oxidációs számainak összege az ion töltése.

Lássuk! Kén-hidrogén. Jó bidesh, de nem fém-hidrid, tehát a hidrogén oxidációs száma +1. Ezek alapján a kén oxid 0 = 2*(+1) + x. Adódik, hogy x=-2.

Ez alapján remélem, a többi menni fog!

2016. jún. 2. 22:27
 2/7 anonim ***** válasza:
A " kén oxid" az a kén oxidációs száma akart lenni, csak már késő van.
2016. jún. 2. 22:28
 3/7 anonim ***** válasza:

"II. A hidrogéné mindig +1, kivéve a fém-hidridekben, ahol -1.

III. Az oxigéné mindig +2, kivéve a peroxidokat, ahol +1. "

fordítva szerintem

az oxigén -2 peroxidban -1

hidrogénnél is

2016. jún. 2. 22:58
 4/7 A kérdező kommentje:
Én nagyon vagyok ezért de esetleg nem tudnád nekem megoldani mert értem én amit irsz valahol de valahol meg nem és ez hnapra kéne
2016. jún. 2. 23:07
 5/7 anonim ***** válasza:

HOPPÁ!

Valóban, a 3. válaszolónak igaza van, alá támasztja, hogy nagyon késő van már :D.

Így a szövegelés helyesen:

Oxidációs szám számításának menete:

0. Elemi állapotban levő anyag oxidációs száma 0. Ilyen a az összes elemi gáz, nemes gáz, és a kén is, meg az ózon is.

I. A fluoré mindig -1, kivéve az elemi fluorban, amire az előző pont az igaz. (Ez most itt nem kell).

II. A hidrogéné mindig +1, kivéve a fém-hidridekben, ahol -1.

III. Az oxigéné mindig -2, kivéve a peroxidokat, ahol -1.

IV. A többit ezek alapján számoljuk, úgy hogy egy vegyület oxidációs számainak összege 0, egy ion oxidációs számainak összege az ion töltése.

Ezeket nem olyan nehéz alkalmazni. Csak rá kell nézni, és össze kell adni, vagy kivonni.

2016. jún. 2. 23:38
 6/7 anonim ***** válasza:

Az 5-ös válaszoló roppant lelkes, de amikor még lelkesebben igyekszik javítani magát, akkor is hibákat vét. :-)

Például az oxigén-difluoridban (OF2) mekkora az oxigén oxidációs száma? :-)

Plusz kettő!

Maradjunk annyiban, hogy a szépen pontokba szedett adataid helyett a kérdező inkább használja ezt a táblázatot. Többre megy vele:

[link]

2016. jún. 3. 14:32
 7/7 Vak Bottyán ***** válasza:
Szerintem PencroftTivald jól leírta a dolgokat. Bár a hasonló kérdésekhez írt válaszaimban én is néha megemlítettem az OF2-t, de igazából felesleges felhánytorgatni, mivel az ilyen kérdéseket kiíró középiskolás diákok úgy sem fognak ezzel találkozni. Ilyen szinten bőven elég az ökölszabályok ismerete. Nem mintha az egész hóbelebanc nem lenne benne a középsulis kémiakönyvekben :).
2016. jún. 3. 15:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!