Amikor egy aludobozt alacsony nyomással összeroppantunk, akkor tulajdonképpen mi az az erő ami összeroppantja?
mármint ha kiszívod belőle a levegőt?
a külső légnyomás.
most ezen elgondolkodtam. szerintem nem. mármint, az úgy kevés, ha azt szeretnéd tudni, hogy mitől szakad össze. a körszelvény ugyanis baromi erős, ha egyenletes terhelést kap minden irányból. márpedig itt ez a helyzet. az összenyomódás inkább attól következik be, hogy az aljára és a tetejére is hat nyomás és az kihajlás szerűen rogyasztja meg az oldalfalat. (aztán persze, ha kör megtörik, akkor már az oldalfalra ható nyomás is dolgozik)
szerintem.
de egyébként szép probléma.
#4: Akkor lenne igazad, ha az aludoboz fala ideális lenne, vagyis tökéletesen kör alakú, tökéletesen egyenletes anyageloszlású, stb. De mivel nem ez a helyzet, az apró egyenetlenségek felerősítik a hatást, és valahol ahol picit gyengébb az oldalfal, ott horpad be először. Ez pedig már elindítja a láncreakciót (összeroppanás).
Ugyanez lenne a helyzet, ha gömb alakú lenne a doboz, ott nincs alja és teteje.
5:
gyakorlati szempontból teljesen igazad van, de a kérdező az kérdezte, hogy megoszló terheléssel modellezheti-e, ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy valamilyen idealizált esetet akar vizsgálni.
de, ha esetleg te nem így látod, akkor válaszolj te a kérdésére...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!