Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Segítség a glicerin sztereospe...

Segítség a glicerin sztereospecifikus számozásában?

Figyelt kérdés

Nem igazán értem alapból azt sem, hogy a L glicerin 3 foszforsavat hogy lehet D glicerin 1 foszforsavnak is felirni.

Illetve ezt az sn glicerin 3 foszforsav elnevezés sem világos.

Ezt eltudja magyarázni valaki érthetően?

2016. jún. 1. 09:46
 1/1 anonim ***** válasza:
Ha felrajzolod egy papírra az L glicerin-3-foszforsavat úgy, hogy függőlegesen rajzolod a szénvázat, akkor a királis szénatomon lévő jellemző funkciós csoportot, ami ugye ebben az esetben az OH csoport balra kell rajzolnod (L-left, azaz bal, én így jegyeztem meg :). Ezután kirajzolod ugye a 3. szénatomra a foszforsavat észterkötéssel, és ha elforgatod a lapot 180°-kal (ez a transzformáció nem változtatja meg az abszolút konfigurációt), akkor láthatod, hogy a foszfátcsopi felkerült az 1. szénatomra, a királis szénatomhoz kapcsolódó OH pedig átkerült jobb oldalra azaz D lett. Az sn elnevezést még nem hallottam konfigurációra, csak sn1 sn2 szubsztitúcióként, úgyhogy az itt sajnos nem tudom mi :(
2016. jún. 13. 13:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!