Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nátrium-klorid oldódási...

Nátrium-klorid oldódási mechanizmusa? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
A feladat az, hogy magyarázzuk meg a nátrium-klorid oldódásának mechanizmusát és jelöljük a folyamatot egyenlettel. Az egyenlet megvan. De ez alatt az oldódási mechanizmus alatt nem tudom, hogy mire gondoljak. A segítséget előre is köszönöm, a hülye válaszoktól pedig kíméljetek :)
2010. ápr. 11. 11:58
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A nátrium-klorid a vízben szétesik nátrium ionokra és kloridionokra, ezeket hidrátburok veszi körül. Ez azt jelenti hogy a vízmolekulák rátapadnak az egyes ionokra.

Az oldódás hőjét is kilehet számolni, ha negatív akkor exoterm, ha pozitív endoterm a reakció.

Ezt úgy kapod meg, hogy a rácsenergiából kivonod az oldáshő energiáját.

Úgy tudom hogy a NaCl oldása endoterm folyamat, tehát melegítéssel előtudod azt segíteni hogy feloldódjon.

Pl forró vízben a só hamarabb feloldódik, mint a hidegben

Ez azért van így mert ahhoz hogy a só ionjait a vízmolekulák körbevegyék, plusz energia kell, és ezt a környezetéből (itt meleg vízből) vonja ki, magyarul az oldatot elkezdi hűteni.

2010. ápr. 11. 12:38
 2/4 anonim ***** válasza:

És akkor ezért van az, hogyha forrásban levő vízhez teszek egy kanál sót, akkor abbahagyja a forrást!:) Én meg azt hittem, hogy a só hidegebb, és ezért.

Dejóó! Okosodtam! :))

2010. ápr. 11. 13:22
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget :)
2010. ápr. 11. 14:09
 4/4 anonim ***** válasza:
A NaCl oldódása nem jelentősen jobb meleg vízben mert 2 fokon 35,7 g oldódik 100 fokon meg 39g.
2010. ápr. 11. 14:45

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!