Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nő a gázok viszkozitása...

Miért nő a gázok viszkozitása a hőmérséklet növelésével?

Figyelt kérdés

2016. máj. 23. 18:54
 1/2 anonim ***** válasza:

Bevallom őszintén: nem tudom.

Úgy sejtem azért, mert magasabb hőmérsékleten nagyobb a molekulák átlagos sebessége, így a tárgytér széléhez csapódva nagyobb energiát is veszítenek a rugalmatlan ütközések következtében.

2016. máj. 23. 19:16
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

"Úgy sejtem azért, mert magasabb hőmérsékleten nagyobb a molekulák átlagos sebessége..."

eddig jó.

"...így a tárgytér széléhez csapódva nagyobb energiát is veszítenek a rugalmatlan ütközések következtében."

a rugalmatlan ütközés, amikor "összetapadnak". ezt azért a gáz nem nagyon szokta az edény falával.

szóval.

alapvetően arról van szó, hogy a gáz (lamináris) áramlásakor a rétegek (szemben a folyadékkal) nem állandóak abban az értelemben, hogy nem maradnak bennük ugyanazok az alkotó elemek...

(ezt még elméleti szinten sem lehet megcsinálni velük:

https://www.youtube.com/watch?v=p08_KlTKP50 )

... hanem az alkotó elemek (molekulák/atomok) ugrálnak a rétegek között. viszont, ha ugrálnak, akkor ez azt is jelenti, hogy egyenlítik ki a sebességet. (ha egy gyorsabb és egy lassabb réteg között véletlenszerűen cserélődnek az alkotó elemek akkor az kiegyenlíti a rétegek sebességét)

viszont a lamináris áramlásnak éppen az a lényege, hogy sebességkülönbség van a rétegek között. és minél nagyobb a különbség (sebesség gradiens), annál kisebb a viszkozitás.

a gázok azonban magasabb hőmérsékleten gyorsabban mozognak, azaz gyorsabban ugrálnak a rétegek között, azaz gyorsabban egyenlítik ki a sebességet, azaz nehezebb sebességkülönbséget létrehozni (kisebb különbség/gradiens tud létrejönni), azaz nagyobb a viszkozitás.

2016. máj. 23. 22:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!