Mi a különbség az ecetsav anhidrid és az ecetsav között hogy lehet az ecetsav anhidrid et előállítani?
Ecetsav-anhidrid az, amikor ket ecetsavmolekla vizkilepessel osszekapcsolodik.
Ld [link]
Jó linket adott egyes.
De valami "szöget ütött a fejembe".
"Az ecetsav-anhidrid víz hatására hidrolizál, ecetsavra bomlik."
Vízkivonással nem fordítható-e meg ez a folyamat is?
Például szilika géllel kivonni a megvehető legtöményebb ecetsav esszenciából a vizet?
Vagy kémiai úton?
Kedves Eagle!
A szilikagél azért nem olyan erős, hogy "kirántsa" a vizet. Viszont kémiai eljárásokat természetesen alkalmazhatunk. Egyrészt vízelvonó szerekkel, pl cc kénsav, foszfor-pentoxid. Továbbá a szerves savszármazékok (savamid, alkohol, észter, anhidrid) egyik legjobb módszere savkloridon át megy, itt konkrétan: A sav egyik feléből ecetsav-kloridot állítunk elő (mondjuk tionil-kloriddal forralva), azután hozzáadva az ecetsav másik részét, kész is lesz az anhidrid.
Víz kilépéssel összekapcsolódik.
Először a 10-20%-os ecetből kell 100%-osat csinálnod.
Fagyasztószekrényben mélyfagyasztáskor (-20 celsius)
a víz kifagy, a tömény ecet ottmarad folyadékként.)
Utána ebből a tömény ecetből kell kémiai átrendeződéssel járó
vízkilépést csinálnod.
Sajnos ez nem olyan egyszerű....
Iparban:
Gyártják ecetsavból is keténen keresztül. Az ecetsav 600-800 °C-on keténre és vízre bomlik. (Ez a reakció megfordítható.)
A ketén és az ecetsav reakciójában ecetsav-anhidrid keletkezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!