Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehet, h szabad szemmel...

Hogy lehet, h szabad szemmel latom mozogni a holdat?

Figyelt kérdés
2016. máj. 19. 00:01
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Úgy, hogy elég ideig nézted ahhoz, hogy észrevehető legyen az elmozdulása. De ha fogsz egy "referencia tárgyat" pl az ablakod kerete, letámasztod a fejed és kiszúrsz egy, pont az ablakkeretnél lévő csillagot, azon is észreveheted, hogy másodpercek alatt szépen lassan elmozdul. Ez azért van, mert a föld forog. A Hold a mögötte lévő csillagokhoz képest is elmozdulni látszik ez a Hold saját keringő mozgásából fakad.
2016. máj. 19. 01:04
 2/15 anonim ***** válasza:
47%
Úgy, hogy nem a Holdat látod mozogni, hanem a körülötte lévő felhők mozognak, és te az azokhoz képesti mozgását véled látni.
2016. máj. 19. 02:19
 3/15 anonim ***** válasza:
Első jól írta, akár fél perc alatt is láthatóan "mozog" a Föld forgásából adódóan. Akkor látszik jól, ha mondjuk egy háztető vagy hasonló fix tárgy mellett látszik közvetlenül, tehát mondjuk a szélével érinti.
2016. máj. 19. 10:25
 4/15 Wadmalac ***** válasza:

Szerintem mindhárom eddigi hozzászólás igaz lehet.

Felvetném még azt is, hogy ha sokáig bámulod a Holdat a csillagos háttérrel, a csillagokhoz képest is láthatod elmozdulni anélkül, hogy valóban érzékelhetnél elmozdulást.

A Hold, mint viszonylag nagy fényforrás meg a pontszerű csillagok egymáshoz képest mozogni látszhatnak.

2016. máj. 19. 11:35
 5/15 Wadmalac ***** válasza:
71%
A Hold az égen kb. ugyanannyit mozog, mint az óra kismutatója a számlapon. Aki azt látja, ezt is látja. Meg hát persze az ég elég jó nagy számlap a megfigyeléshez. :)
2016. máj. 19. 11:37
 6/15 anonim válasza:
0%
Hany sort ittal edes fiam?
2016. máj. 19. 13:13
 7/15 A kérdező kommentje:
Utolso. No vagyok es nem is eppen bakfis, ugyhogy mar ovatosan banok az alkohollal. Attol meg kerdezhetek. Ilyet is:-). Koszonom a valaszokat
2016. máj. 19. 14:04
 8/15 Wadmalac ***** válasza:
58%
Ne kapd fel a vizet, Galileinél sem tudni, hanyadik kupa borocska után mozgott mégis a Föld. :D
2016. máj. 19. 14:15
 9/15 anonim ***** válasza:
Jó lett volna, ha tisztázod, mit értesz az alatt, hogy "szabad szemmel látom mozogni". Ha azt jelenti, hogy tényleges mozgást észlelsz, akkor az csak illúzió lehet. Ha azt, hogy "meg tudod állapítani", hogy mozog (mert pl. 2 perce még a háztetőt érintette, most meg már jóval fölötte van), akkor ott nem a mozgást észleled, hanem a két időpont közti változást veszed észre.
2016. máj. 19. 14:47
 10/15 A kérdező kommentje:
Akkor a sztori: tegnap ejjel ugy este 11 korul itt nalunk apro felhok tarkitottak az eget. Ket lici felho kozt pedig tiszta volt az eg. Azt figyeltem ugy 3-4 percig, ahogy a hold balrol jobbra nem is olyan lassan mozogva szepen athalad a felhon, kibukkan, jol latszik, majd halad szepen tovabb, be a kovetkezo felhobe majd ujra ki. Tehat a felhokhoz viszonyitottam, illetve az en fejem is fordult jo 30-40 fokot jobbra mar par perc utan is, ha ugyanugy " szembol, telibe" akartam bamulni, mint amikor elkezdtem a figyelest. En is tudom, h ez egy eszleles, a tudomanyos magyarazatra lennek kivancsi. A Fold amugy olyan lassan mozog, h nem erzekeljuk. Akkor hogy erzekelhetnenk ilyen utemben a Fold mozgasa miatt a Hold " mozgasat"?
2016. máj. 19. 15:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!