Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Alkánok homológ sora, előállít...

Alkánok homológ sora, előállításuk?

Figyelt kérdés
Az első a sorban a metán. Ebből hogyan állítható elő a sor többi tagja? Azt tudom, hogy egy CH2 csoportban különböznek, de nekem egy reakcióra lenne szükségem, amivel metánból etán, propán, bután ... keletkezik
2016. máj. 15. 10:41
 1/5 Silber ***** válasza:
Igazából az alkánok laboratóriumi előállításának, vagy nagyipiari szintézisének nincs jelentősége. Azért, mert a kőolajból desztillálással és egyéb műveletekkel olyan mértékben tudjuk izolálni őket, hogy nem szükséges külön előállításuk. Természetesen lehetséges más vegyületekből történő mesterséges előállításuk - olefinekből, alkoholokból, nafténekből, aromásokból például hidrogénezéssel addíciós/szubsztitúciós reakciók révén. A lehetőségek száma felfoghatatlanul sok, de nincs gyakorlati haszna.
2016. máj. 15. 11:43
 2/5 anonim ***** válasza:

Ahogy Silber is írta, nincs jelentőségük.

Nekem hirtelen az jutott eszembe, hogy hidroformilezéssel egyenként lehet növelni a szénatomszámot, utána a karbonil-csoportot lehasítani, de ez bonyolult, költséges eljárás. Megfelelő katalizátorral, pl. Ziegler katalizátorral alkénekből egész szépen lehet hosszabbítgatni, de utána itt is megfelelő hasítószer kell.

2016. máj. 15. 12:40
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, azt tudtam eddig is, hogy kőolajból állíthatók elő legolcsóbban, de ha létezik olyan reakció, amely során metánból indulunk, és mondjuk propánhoz vagy butánhoz érkezünk a végén az érdekelne, hogy hogyan is lehetne végezni?
2016. máj. 15. 15:24
 4/5 Vak Bottyán ***** válasza:

Alifás szénhidrogénláncokat kell összekapcsolni.

Megoldható pl. az alábbi reakciósorral, ha metánból akarunk kiindulni:

1. Fotoklórozzuk a metánt:

CH4 + Cl2 = CH3Cl + HCl (UV-fény hatására)

2. A keletkező metil-kloridot elválasztjuk a HCl-től és a többi mellékterméktől, aztán vízmentes éterben elnyeletjük.

3. A metil-klorid éteres oldatához Mg-ot adunk, ekkor kialakul a Grignard-vegyület:

CH3Cl + Mg = CH3-MgCl

4. A Grignard-vegyület oldatához további metil-kloridot adunk:

CH3-MgCl + CH3Cl = CH3-CH3 + MgCl2

Így a két szénatom összekapcsolódik, miközben szervetlen só keletkezik.

A Grignard-vegyület helyett használhatunk másik fémorganikus vegyületet is, pl. a Gilman-reagenst vagy alkil-lítiumot (pl. butil-lítium).

A keletkező etánt aztán megint lehet fotoklórozni (etil-kloriddá), Grignard-vegyületté alakítani, és metil-kloriddal tovább építhető a szénlánc. Számolni kell azzal is viszont, hogy a hosszabb szénláncú paraffinok klórozásakor már egyre több melléktermék is keletkezni fog a kívánt vegyület mellett.

Ez jól néz ki papíron, de az előttem válaszolók már leírták, hogy nem gazdaságos, nem így gyártják a paraffinokat, valamint a válaszomban felsorolt reagenseket sem erre használják elsősorban. Emellett az általam ismertetett reakció kivitelezése is körülményes, de ha muszáj odaírni valamit, akkor ezt írhatod.

2016. máj. 15. 16:02
 5/5 anonim ***** válasza:
Vak Bottyán, te mit tanulsz/tanultál?
2016. máj. 16. 07:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!