Körülbelül hány matematikai tétel és bizonyítás van jelenleg dokumentálva?
A függvény matematikai szakszó, azt jelenti, hogy rendezett párokból álló halmaz. Azért ne használd matematikai vitákban a paprikáskrumplira vagy a szomszéd Józsi bácsira (és még inkább ne más matematikai szakszavak helyett!!), mert lehetetlenné teszi a kommunikációt. Vagy ha ilyen áldott türelmes lelkekkel futsz össze, mint én, akik hajlandóak barchobázni veled, akkor nagy terhet raksz a vállukra azzal, hogy ki kell találniuk, mégis mi a jó istenre gondolsz, mert az hótziher, hogy nem arra, amit írsz.
Akár onnan is összeköthetnéd a két hozzászólást, hogy tökugyanazt mondják, csak a későbbi részletesen kifejti. De nem azt mondtam, hogy kapcsold össze, hanem azt, hogy ugyanazt a gondolatot egy hozzászóláson belül két gyökeresen ellentmondó módon ítélted meg.
Nem tudom, feltűnt-e, de neked itt most egy matematikus meséli el, hogy hogy működnek a dolgok a szakmájában. Amikor nem ingyen csinálom hobbiból, akkor nekem ezért fizetnek.
Elég valószínű volt számomra, hogy bizony a matematikában jártas emberrel beszélgetek. A kérdésem, hogy filozófiában, logikában és nyelvészetben is jártas vagy-e? Mert ha igen, akkor egy nagyon hosszú és mindkettőnknek fáradtságos, ám de biztosan tanulságos vitának nézünk elébe, aminek a végén én adnék igazat neked.
De a helyzet az, hogy mivel én műveletlen vagyok, te pedig a hozzászólásaid alapján kizárólag a matematika területén tevékenykedsz, ezért nem hiszem, hogy bármelyikünknek megérné, hogy ragaszkodunk az álláspontunkhoz, mert még annál is hosszabb és fáradtságosabb vitának néznénk elébe, mint az első esetben, és még csak eredménye sem lenne.
(Azért is gondolom, hogy a matematika határait nem szívesen léped át, mert ha nem így lenne, már megtaláltad volna azt az érvet, amivel pontot tehettél volna a beszélgetésünk végére.)
Szívesen felajánlok egy döntetlent, mert azt érzem, hogy a vita hossza miatt, neked menne el a türelmed előbb, már csak azért is, mert nem fizetek azért, hogy foglalkozz velem (de makacsságom is ezt a gondolatomat támasztja alá). Azonban, ha mégis szívesen folytatnád avval a tudattal, hogy ez kizárólag nonprofit hobbi időtöltés, és nem valószínű, hogy valamelyikőnk meggyőzi a másikat, állok rendelkezésedre, de előre szólok, hogy nem fogok ilyen "gyorsan" reagálni mindig, ezért nem valószínű, hogy ma vagy holnap végzünk.
A félreértések végett: természetesen evvel az ajánlatommal sem szándékozlak megsérteni.
Mivel a célom, ha eddig nem érzékelted volna, az általad már folytatott, a részemről azonban még el sem kezdett vitánk elkerülése volt, ne lepődj meg azon, hogy nem érvelek a függvény fogalmának jelentése mellett, vagy ellen. Gondoltam jobb előre tisztázni, hogy mit, miről és miért kezdünk el, ha elkezdjük egyátalán.
Ezek szerint úgy állunk, hogy mégiscsak befejeződött, annak ellenére, hogy el sem kezdtük. Ennek örülök. Annak nem, hogy ettől hülyének gondolsz.
Valamint, ha már tudatosan is sértegetjük egymást: remélem, hogy soha nem fogsz még csak hasonló szituációba sem keveredni egyik diákoddal sem, mint ez, mert túl könnyen alkotsz véleményt, ez pedig hosszú távon nem hiszem, hogy pozitív egy tanár diák kapcsolatban.
Végezetül még annyit hozzátennék: remélem a távoli jövőben egyszer majd összefutunk és egy szigorúan szakmai vitából tudunk mindketten, plusz a matematika is profitálni, még ha a kölcsönös szimpátiáról szó sem lehet. :)
Amúgy szerintem, a beszélgetésből le lehet vonni (mindenkinek aki elolvasta) a tanulságot, miszerint nem véletlen, hogy kialakult a formalizmus.
:D :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!