Honnan tudják a csillagászok, hogy a belátható világegyetem sugara 13 700 000 000 fényév?
Mivel a világegyetem tágul, ezért minden pontja az összestől távolodik ( kivéve ahol egy erősebb ellenerő lép fel lokálisan, pl gravitáció, ami összetartja a bolygókat, csillagrendszereket, galaxisokat), a Doppler-effektus mozgó hullámforrásnál fellépő jelenség, amikoris a távolodó hullámforrás frekvenciája nő.
Ránéztek egy távoli galaxisra és mivel a fény hullámjelenség (is) ezért a Doppler-effektus segítségével ki tudták számolni, hogy milyen gyorsan távolodik.
Van egy ún. Hubble-törvény is, amely pedig arról ad nekünk információt, hogy valami ha minél meszebb van annál gyorsabban távolodik és ennek az ar anyának a segítségével a fentebbi sebességből tudnak következtetni a távolságra is.
Persze ennél sokkal bonyolultabb a táguló tér dinamikája.
sehonnan.
a látható világegyetem sugara 45-47 millió fényév.
valamit összekevertél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!