Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Néhány napja alig hallatszott...

E.do kérdése:

Néhány napja alig hallatszott a késő este fölöttünk elhúzó repülőgépek zaja, máskor sokkal hangosabbak szoktak lenni. Oka?

Figyelt kérdés

Hidegfronti hatás érvényesült - nem találtam adatot, de okklúzióra is gyanakszom. Hang terjedésének pontos mechanizmusát nem ismerem, de tudom, hogy a hideg fele "hajlik" (nagyobb sűrűség, lassabb sebesség). Lehetett a front valamilyen hatással?

Este volt - éjszakai inverzió nincs jelentős hatással az utazómagasságban repülő gépek hangjára... Vagy?

Utazómagasság fölötti légrétegek változásai lehetnek az ok?

Ha nem voltam elég világos, a beszélgetésben pontosítok.

Köszönettel!

2016. ápr. 21. 09:49
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Ha valaki pontosan, szakszerűen el tudná magyarázni... Kérdezek tehát, mert nem elég néhány összedobált fogalom.

Meteorológus esetleg?

2016. ápr. 22. 08:54
 12/15 Wadmalac ***** válasza:

Nézd, el lett sorolva jópár reális, lehetséges ok. Ennél pontosabbat nem fogsz megtudni. Már csak azért sem, mert az általad jelzett jelenség (halkabb) is szubjektív.

Biztosan van szakember, aki el tudja ugyanezeket a lehetőségeket mondani több szakszóval körítve, ha neked az kell a hitelességhez. Csak milyen szakember?

A meteorológus nem akusztikai mérnök és fordítva.

Az általad keresett "szakvéleményhez" össze kellene ültetni egy meteorológust, egy akusztikust, egy fizikust, egy repülésirányítót, egy turbina-tervezőmérnököt meg esetleg egy pilótát is, aztán összerakatni velük egy hivatalos jelentést.

Repülőgép-katasztrófáknál ezt meg is teszik, de azt hiszem, nem sértő, hogy ha jelen esetet kisebb fontosságúnak minősítem. :)

2016. ápr. 22. 09:27
 13/15 A kérdező kommentje:

Meggyőző érv a válaszkeresés felfüggesztésére:)

Egyelőre koncentráljunk a témára:

Mitől halkabb néha az utazómagasságban közlekedő, csendes, esti környezetben megfigyelt repülők hangja?

Segítségül adottak a kísérőjelenségek.

A "halkabb" szubjektív, de érthető. Tekintsük így értelmesnek a kérdést.

Néhány összetevőt feltételezek, de a pontos okot nem ismerem. Talán másnak is hasznos lehet a szakszerű válasz.

2016. ápr. 22. 11:48
 14/15 Wadmalac ***** válasza:
A 12-es válaszom után ez most kicsit olyan "értem, hogy gőzgép, de mitől megyen?" reakció volt. :D
2016. ápr. 22. 11:51
 15/15 A kérdező kommentje:

Talált!

Nem rossz válasz volt az, kissé lehetne még pontosítani, de ettől függetlenül is körbe lehet még járni a témát (fel a tropopauzáig, amiről gyanítom, hogy front megemeli, márpedig a repülőgépek zajának komoly tényezője lehet, azaz róla visszaverődik a hang a felszín fele, stb. - ezek feltételezések, senki ne kezelje állításokként!)

2016. ápr. 22. 13:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!