Néhány napja alig hallatszott a késő este fölöttünk elhúzó repülőgépek zaja, máskor sokkal hangosabbak szoktak lenni. Oka?
Hidegfronti hatás érvényesült - nem találtam adatot, de okklúzióra is gyanakszom. Hang terjedésének pontos mechanizmusát nem ismerem, de tudom, hogy a hideg fele "hajlik" (nagyobb sűrűség, lassabb sebesség). Lehetett a front valamilyen hatással?
Este volt - éjszakai inverzió nincs jelentős hatással az utazómagasságban repülő gépek hangjára... Vagy?
Utazómagasság fölötti légrétegek változásai lehetnek az ok?
Ha nem voltam elég világos, a beszélgetésben pontosítok.
Köszönettel!
Ha valaki pontosan, szakszerűen el tudná magyarázni... Kérdezek tehát, mert nem elég néhány összedobált fogalom.
Meteorológus esetleg?
Nézd, el lett sorolva jópár reális, lehetséges ok. Ennél pontosabbat nem fogsz megtudni. Már csak azért sem, mert az általad jelzett jelenség (halkabb) is szubjektív.
Biztosan van szakember, aki el tudja ugyanezeket a lehetőségeket mondani több szakszóval körítve, ha neked az kell a hitelességhez. Csak milyen szakember?
A meteorológus nem akusztikai mérnök és fordítva.
Az általad keresett "szakvéleményhez" össze kellene ültetni egy meteorológust, egy akusztikust, egy fizikust, egy repülésirányítót, egy turbina-tervezőmérnököt meg esetleg egy pilótát is, aztán összerakatni velük egy hivatalos jelentést.
Repülőgép-katasztrófáknál ezt meg is teszik, de azt hiszem, nem sértő, hogy ha jelen esetet kisebb fontosságúnak minősítem. :)
Meggyőző érv a válaszkeresés felfüggesztésére:)
Egyelőre koncentráljunk a témára:
Mitől halkabb néha az utazómagasságban közlekedő, csendes, esti környezetben megfigyelt repülők hangja?
Segítségül adottak a kísérőjelenségek.
A "halkabb" szubjektív, de érthető. Tekintsük így értelmesnek a kérdést.
Néhány összetevőt feltételezek, de a pontos okot nem ismerem. Talán másnak is hasznos lehet a szakszerű válasz.
Talált!
Nem rossz válasz volt az, kissé lehetne még pontosítani, de ettől függetlenül is körbe lehet még járni a témát (fel a tropopauzáig, amiről gyanítom, hogy front megemeli, márpedig a repülőgépek zajának komoly tényezője lehet, azaz róla visszaverődik a hang a felszín fele, stb. - ezek feltételezések, senki ne kezelje állításokként!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!