Sós víz réz kábellel való elektrolízisénél mi keletkezik?
Figyelt kérdés
Fogtam sós vizet, belevezettem két réz kábelt, és rákapcsoltam 5V-ra. Érdekes, hogy kezdetben kék, aztán zöld, majd a végén pedig barna végeredményt kaptam.
Fogalmam sincs mit csináltam, érdekelt hogy mennyire képes a sós víz vezetni az áramot, és ez sült ki belőle.
...
De mi keletkezett ? Rezes víz, és attól barna ? Viszont akkor kezdetben miért volt kék és zöld ?
2016. ápr. 18. 21:07
1/2 Walter_Dornberger 

válasza:

Cu2+ ionok okozzák a színt, az elektródán oxidálódó réz oldhatatlan csapadékként ledobódik az elektródáról, valamint zöldíti és barnítja a vizet.
Esetleg a keletkező réz2klorid szine is benne lehet, mert az is barnás, a vizes kristályai zöldek.
Mindenképp ezek keverékéről lehet szó, aminek a színét a réz ionok adják.
2/2 A kérdező kommentje:
Ah köszi szépen :)
2016. ápr. 20. 14:09
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!