Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért ez keletkezik (kémia)?

Miért ez keletkezik (kémia)?

Figyelt kérdés

2Ag+ + OH- + HCHO = 2Ag + HCOOH + H2O

E.t. próba

úgyértem tudom, hogy az ammónia sav-bázis pár alkot és nh4 és oh lesz amivel azután az ezüst reagál. az AgOH azonban nem stabil, ezért az oh a metanal-lal fog reagálni. De miért is? Úgy értem miért nem az ezüst? Meg akkor is miért hangysavvá és vízzé áll össze?

2016. márc. 3. 21:49
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem egészen így van, ahogy leírod.

Az ezüsttükörpróbánál ezüst-nitrát oldatot használunk, amihez adunk a vizsgált aldehidből vagy cukorból. Az, hogy ammónia oldattal lúgosítunk csak azért szükséges, mert a reakció lúgos körülmények között megy végbe ezüstkiválással. Az ezüstionokat redukálja a formaldehid, miközben maga hangyasavvá oxidálóik.

2016. márc. 3. 22:39
 2/3 A kérdező kommentje:

tehát nem ez a menete:

AgNO3 + 2NH3 = Ag(NH3)2 + NO3

NH3 + NH3 <—> NH4+ + NH2-

vagy egyáltalán hogyan került oda az OH- ? meg hogyan jönnek az ezüst ionok?

egyáltalán nem értem :ss

2016. márc. 4. 18:31
 3/3 anonim ***** válasza:
Ag+ és OH--t írunk mert ionegyenlettel egyszerűbb, mintha a teljes folyamatot írnánk. Az ezüsz pozitív standardpotenciálú fém; nem szívesen van pozitív töltésben ezért redukálódik, miközben a metanalt oxidálja.
2016. márc. 7. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!