Össze szeretnék gyűjteni fenyőgyantát, de az egy idő után megszáradna. Hogyan lehetne folyékonyan tartani úgy, hogy azután is ragadjon? Valamint milyen fajta fáknak van még gyantája? Miben különbözik a fenyőétől, és a gyanta mennyire jó fa ragasztásához?
minden további nélkül tárolható, oldószere a közönséges benzin. abból átkristályosítható (vákuumban), de oldatként is árolható. Én annó forrasztáshoz használtam.
Több fának van gyantája, pl barackfa, cseresznyefa. tudtommal összetételükben különböznek.
Ragasztásra korlátozottan alkalmas, mert száradás után rideggé válik, törékeny lesz.
2016. ápr. 8. 18:41
2/8 Walter_Dornberger válasza:
A tároláshoz: zárt edényben, oldószer jelenlétében.
2016. ápr. 8. 18:42
3/8 A kérdező kommentje:
Az oldástól nem fog romlani a hatékonysága? Kb mennyi benzint kell keverni mondjuk 1 dl gyantához? A kristályositas mire jó?
2016. ápr. 8. 18:55
4/8 Walter_Dornberger válasza:
én azért kristályosítottam/bepároltam, hogy ne legyen büdös szaga a forrasztásnál.
Azt nem tudom, hogy mennyi szükséges minimum, azt csináltam annó hogy egy befőttesüvegbe raktam a gyantát felönt benzin, vártam egy hónapot, időnként rázogattam, a szemét és a trutymó lement az aljára, leöntöttem a benzint a sűrű mézes gyantával a trutymóról (dekantáltam) majd egy vastepsibe öntöttem és ki a napra. újra keményedett, összetördeltem és használtam forrasztógyantának.
2016. ápr. 8. 19:32
5/8 Walter_Dornberger válasza:
a beszárítás amit kristályosításnak is mondok, a használhatóság miatt kellett, meg hogy ne legyen büdös.
2016. ápr. 8. 19:33
6/8 anonim válasza:
A fenyőgyantából elsősorban a terpentin párolog el. Ha tehát natív állapotban akarod tárolni, akkor ne benzint használj. Sajnos a válaszolók is időnként keverik a gyantát és a mézgát. Gyanta a nyitvatermő fás növényekben található (fenyők, ciprus és cédrus, boróka stb.). Ragasztásra önmagában nemigen használatos, éppen az illékony komponensek távozása és a bekövetkező zsugorodás miatt, viszont magasabb hőmérsékleten plasztikus, formázható anyagokat készítenek belőle egyéb adalékokkal keverve (agyag, lenolaj), pl. képkeret díszítmények. De ezekre is jellemző a pár évtized alatt bekövetkező zsugorodás, repedezés.
2016. ápr. 8. 19:49
7/8 A kérdező kommentje:
Akkor benzin helyett mivel lenne célszerű tárolni?
2016. ápr. 8. 20:30
8/8 anonim válasza:
Én forrasztáshoz használok gyantát, illetve gyanta oldatot. Nekem a denaturált szesz (etilalkohol) vált be oldószerként.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!