Valaki elmagyarázná ezt?
Tudjuk, hogy 1 mol oxigénatom 16 gramm, tehát 2 gramm 2/16, azaz 0.125 mol oxigénatom.
1 mol részecske 6 x 10^23 darab, tehát 0.125 mol 0.75 x 10^23, azaz 7.5 x 10^22 darab.
Mindig azt szoktam mondani annak aki elakad a molszámolásnál, hogy hát nem kell megijedni a moltól, az csak egy szám, aminek neve van.
Egy halom ilyen szám van még, ott van például a pí, vagy a tucat. A tucat például 12-t jelent, azaz két tucat az 2*12=24, fél tucat pedig 0,5*12=6.
Tegyük fel tudjuk, hogy egy tucat tojás az pont 1 kilót nyom. Akkor ha van egy adag tojásom, nem tudom megszámolni mert egy nem átlátszó zsákban van, de meg tudom mérni a tömegét, és fél kilót nyom, akkor máris tudom, hogy fél tucat azaz 6 tojás van benne. Ha meg két kilót nyom, akkor két tucat azaz 24 tojás van benne.
A mol ugyanígy egy darabszám. 1 mol atom az 6*10^23 darab atomot jelent. Két mol ennek a kétszerese, fél mol ennek a fele. A 6*10^23 pedig egy olyan szám, ami egy 6-ossal kezdődik és 23 darab nulla van mögötte. Olyan mint a 6000, csak a 6000-ben a 6-os után mindössze 3 darab nulla van (azaz úgy is le lehet írni, hogy 6*10^3). Hát ha 6000-et el tudsz osztani vagy meg tudsz szorozni, akkor 60000-et vagy 600000-et is, ezek ugyanolyan számok, ugyanúgy működnek, csak kicsit több nulla van a 6-os után.
Mi van akkor, ha nem egy tucat tojásod van, hanem egy tucat almád, viszont én nem azt kérdezm hogy akkor hány darab almád van (12), hanem hogy hány darab almamagot tartalmaznak összesen. Hát ehhez tudni kell sajnos, hogy minden almában 5 mag van, így már ki lehet számolni, hogy 5*12=60 mag van egy tucat almában.
Oxigén esetében meg azt kell tudni, hogy az oxigénatomok kettesével állnak össze, egy molekulában 2 atom van. Nem kell most tudni, hogy miért ilyenek, ilyenek és kész. Azt is tudjuk, hogy ha darabosan számoljuk őket, akkor 1 mol oxigén ATOM az 16 gramm. Azaz 16 gramm oxigénben pont 1 mol atom van, de mivel azok össze van állva molekulákká párosával, ezért csak fele annyi molekula. Innen meg ugyanúgy számolsz, mint a tucat tojással vagy az almamaggal.
Rendben, köszönöm!
Elmondanátok még, hogy az anyagmennyiség és a moláris tömeg mik és hogyan értelmezhetőek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!