Mekkora egy átlagos galaxis klaszter mérte és tömege?
fúú, öcsém, te nem kicsiben nyomod... hát egy galaxis nagyságrendileg 100 millió fényév átmérőjű, tömegéről fogalmam sincs... hogy egy galaxiscsoport mekkora átlagban... jó kérdés :D
amúgy mire kell ez neked?
A Tejútrendszer átmérője pl. kb. 100-180 ezer fényév. A tömege kb. 1-1,5 * 10^12 naptömeg.
Egy "átlagos" galaxis klaszter átmérője ~30 millió fényév, tömege kb. 10^14 - 10^15 naptömeg.
(Wiki alapján.)
De ezek csak megközelítő értékek, elég nagy lehet a szórás.
melyik cikkben közölnek olyan eloszlást, amiből az eloszlás paramétereit is megtudhatom?
(galaxis csoport nem egyenlő galaxis klaszter egyébként)
Elég pontatlan voltam, bocsi, csak emlékezetből írtam, és sikerült nagyságrendet is tévesztenem.
Akkor mi a galaxisklaszter? Azt hittem, galaxisok csoportosulása.
"They typically contain no more than 50 galaxies in a diameter of 1 to 2 megaparsecs (Mpc). Their mass is approximately 10^13 solar masses."
"A galaxy cluster or cluster of galaxies is a structure that consists of anywhere from hundreds to thousands of galaxies bound together by gravity[1] with typical masses ranging from 10^14–10^15 solar masses."
"They typically have a diameter from 2 to 10 Mpc"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!