Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egypetéjű ikrek lehetnek...

Egypetéjű ikrek lehetnek külön neműek?

Figyelt kérdés

2016. márc. 24. 14:51
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
35%
Nem, ilyen nincs, a fiuam orvos, és ö sem hallott ilyenröl, ez csak pletykalapokban folrdul elö.
2016. márc. 25. 07:53
 12/17 anonim ***** válasza:
22%
Nem az volt a kérdés, hogy hetente hányszor fordul elő.
2016. márc. 25. 08:03
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Elméletileg lehetséges, ha a spermium egy meiózisban bekövetkezett mutáció miatt egy X-et és egy Y-ont is tartalmaz, tehát nem lesz haploid. Ekkor valahogy megtermékenyülhet úgy a petesejt, hogy amikor kettéosztódik az egyikbe az X kerül a másikba az Y. Nem tudom pontosan megfogalmazni, már nem emlékszem a teljes magyarázatra. :S

Gyakorlatilag persze ennek az előfordulása olyan kicsi, hogy egyáltalán tárgyalni sem nagyon érdemes.

2016. márc. 25. 12:30
 14/17 sadam87 ***** válasza:

Nem tudom, mennyire figyelik még az érdekeltek a kérdést, de szeretném megerősíteni, hogy extrém ritkán előfordulhat, hogy az egypetéjű ikerpár tagjai különböző neműek (anatómiailag). Az alábbi cikkben egy ilyen esettanulmányról írnak:

[link]

Az ikerpár mindkét tagjánál mozaikosságot tapasztaltak: XY és X0 (Turner-szindrómás) sejtek keveredtek. Az ikerpár egyik tagja normál fiú, a másik tagja Turner-szindrómás lány volt. Valószínűleg még a zigóták szétválása előtt elveszett az egyik osztódás során az egyik utódsejtből az Y kromoszóma.

Az általad felvázolt hibás meiózis végbeehet, de abból jellemzően XXY genotípus (Klinfenter szindróma alakul ki). Természetesen előfordulhat, hogy hibás mitózis miatt eltérő genotípus alakulhat ki az utódsejtekben, de egyrészt a kettő együttes valószínűsége elképesztően kicsi, másrészt elfeledkeztél róla, hogy az osztódás előtt megkettőződnek a kromoszómák. Így teszem azt, ha XXY sejt mitózisa esetén az egyik utódsejt genotípusa XY volna, akkor a másik utódsejté XXXY. Persze végbemehet olyan osztódás, amikor az Y kromoszómák egy utódsejtbe kerülnek, ekkor a legvalószínűbb eredmény a következő lesz: XXYY és XX (az első elvileg tényleg fiú, de nem tudom, mennyire életképes).

2016. márc. 28. 16:59
 15/17 anonim ***** válasza:

#13 vagyok, genetikán tanultuk orvosi egyetemen szerintem biztos működik, csak mivel a magyarázat második felére nem emlékszem, így nem tudom elmondani, és nem is állja meg a helyét.

Viszont a triszómia is elég necces, tetraszómiával tuti, hogy nem életképes az utód.

2016. márc. 28. 21:27
 16/17 sadam87 ***** válasza:

Nem mondom, hogy nem alakulhat úgy ki, ahogy mondod (bár jó volna tudni, pontosan mi is a mechanizmus), csak nem egészen értem a hibás meiózis jelentőségét a folyamatban. XY genotípusú sejtből is kialakulhat hibás mitózissal például X0 és XYY genotípusú utódsejt. Az első genotípus terméktelen nőt, a második férfit okoz.

Ugyanakkor ha az általad vázolt módon normál genotípusú hím és nőutód jönne létre, nem értem, hogy hogyan.

"Viszont a triszómia is elég necces, tetraszómiával tuti, hogy nem életképes az utód."

Ez nagyon igaz volna, ha testi kromoszómákról volna szó. Nemi kromoszómáknál sokkal kisebb gondot okoz az aneoploidia. Az Y kromoszómán nagyon kevés gén van, az X kromoszómából pedig 1 kivételével a többi inaktiválódik (Barr-test). (Persze nagyon ritkák, és ezek is gondokkal járhatnak.)

Pl.

[link]

[link]

[link]

2016. márc. 28. 23:06
 17/17 sadam87 ***** válasza:

Egy másik cikk, itt is a mozaikosságot írják legvalószínűbb oknak (Bár ha jól értem, nem derült i egyértelműen).

[link]

Ebben a cikkben egy lány ikerpárról írják, hogy 46,XY genotípusúak. Itt valószínűleg a mozaikosság kizárható (bár itt ugye épp egyforma mindkettőjük neme, de ezen az alapon valószínűleg lehetne akár eltérő is).

[link]

2016. márc. 28. 23:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!