1 liter vízben feloldott 1 gramm c vitamin mennyire lesz savas?
Szerintem nem, ennyi még hosszabb távon sem. Ennyi vízben már nem is igazán érezni az ízét, picit savanyúbb az átlagnál.
Én mondjuk márnaszörpben szoktam feloldani, két deciben, kábé egy grammnyit, és nem sokat savanyít rajta. Ha nem is minden nap, de egy héten 2-4 alkalommal szoktam inni, van hogy napjában kétszer is.
Már csak azért sem hiszem hogy sok baja lenne tőle a fognak, mert egyrészt gyenge sav, ilyen koncentrációban meg főleg. Másrészt nem tartogatod a szádban, hanem lenyeled, ami pici meg a szájüregben marad, azt hamar még tovább hígítja a savanyú ízre gyorsabban termelődő nyálmennyiség.
#2
Ez (kb.) 0,1 tömeg%-os oldat.
pH~3,2
Hogy a fogzománcot károsítja-e, hát a tököm tudja.
Gyenge sav pH-ját lehet becsülni ezzel a képlettel:
[H+]=gyök(c*K),
ahol c a bemérési koncentráció és K a savi disszociációs állandó.
Az aszkorbinsav moláris tömege 176,12 g/mol, vagyis 1 g aszkorbinsav az 1/176,12=0,005678 mol. Mivel 1 literbe akarja tenni, ez lesz a koncentráció is egyben [mol/l]. Az aszkorbinsav pK értéke 4,1 (wikipédia), vagyis a K értéke 7,9*10^-5. gyök(0,005678*7,9*10^-5)=0,00067. Ebből a pH=-lg(0,00067)~3,17.
A pontosabb módszerrel, ahol az aszkorbinsavat az általános HA savként írjuk fel, melyben a H a disszociáló proton és az A a savmaradék:
HA<->A- + H+
K=[H+][A-]/[HA]
ahol a képletbe az egyensúlyi koncentrációkat kell beírni. Az egyensúlyi [H+]=[A-], és [HA]=[HA]_bemérési - [H+] behelyettesítések alapján tehát: K=[H+]^2/([HA]_b - [H+])
Ha ezt megoldod, akkor [H+]=0,000633, vagyis pH=3,20
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!