Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem jó mégsem az általam...

Miért nem jó mégsem az általam készített képlet?

Figyelt kérdés

Éppen az annuitás jelenértékét tanulmányoztam, ami egy elég egyszerű témakör, és találtam egy összegképletet, ami ez volt:

[link]

Megtalálod a képletet, az oldal közepén. Nekem viszont ez jött ki, levezetéssel együtt:

[link]

A mértani sor összegképletéből indultam ki és az, hogy most a kvóciensből vonjuk ki az egyet, vagy az egyből a kvócienst az természetesen tökmindegy, a lényeg az, hogy az eredmények közelítőleg egyeznek, de az eredeti sokkal pontosabb. Hol hibáztam a levezetésnél? Valahol biztosan.

#annuitás #annuitás jelenértéke
2016. márc. 7. 13:24
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Jó, hát akkor oldd meg magad, ilyen hozzáállással...
2016. máj. 10. 19:45
 12/17 anonim ***** válasza:

valakinek hatha hasznos lesz meg.,,

a gazdasagtanban nem kell mindig levezetgetni a dolgokat. ami a lerdezonek kijott, az a pontos keplet, de wikipedian szereplo keplet jo kozelitest ad, es sokkal egyszerubb vele szamolni. ezert hasznaljak azt a kozgazdaszak. ugye szoval azt mondjuk a levezetes utolso lepesekent h:

1\(q+1)-1 (hullamos egyenlosegjel) -q

2016. máj. 31. 21:10
 13/17 anonim ***** válasza:

A kozel egyenloseg konnyen belathato egyebkent ha atalakitjuk kicsit

1\(q+1)-1=-q\(q+1)

Es itt mivel q nagyon kicsi, a q+1 is kozel egyenlo 1-gyel. Es ha valamit 1 gyel osztasz ugye...

(am meg jo h egy tyuksz@ros szakkozepbe jarok, heti 3 matekoraval)

2016. máj. 31. 21:17
 14/17 anonim ***** válasza:

"gazdasagtanban nem kell mindig levezetgetni a dolgokat"

Tényleg, ezért van annyi ostoba gazdasági "szakember"...

2016. máj. 31. 21:24
 15/17 A kérdező kommentje:

Tehát akkor én, mivel levezettem a képletet, akkor nem vagyok kontár közgazdász, hanem jó vagyok? Vagy tulajdonképpen az ide írók egy részének tökmindegy milyen közgazdász, úgyis teljesen hülye? Már bocs, de találkoztam olyan mérnökkel, aki sajátértéket és sajátvektort is csak nagy erőfeszítések révén tudott számolni...

Mellesleg a probléma az, hogy a wikipédián megadott képlet pontosabb, mint az enyém, hiába bizonyítottam matematikailag a sajátomat.

2016. jún. 1. 10:19
 16/17 anonim ***** válasza:

"Tehát akkor én, mivel levezettem a képletet, akkor nem vagyok kontár közgazdász, hanem jó vagyok?"

Mindig azt kell nézni, mihez viszonyítunk, csak ennek ismeretében dönthető el, hogy valaki jó -e.

A modern közgazdaságtanban két szemlélet létezik. Az egyik, hogy értsük meg a miérteket, és értsük meg a hátteret. Mivel erre törekszel, ez nyílván jó pontnak számít.

A másik szemléletmód, ami még ugyan gyerekcipőben jár, az az adathalmazokra vonatkozó adatelemzés, a modern informatikai lehetőségek kihasználásával, túlmutatva a klasszikus adatelemzési módszereken.

Megemlítendő azonban -véleményem szerint- mindkét módszer hatásos, de más-más problémák megoldásakor csak egyik lehet hatásos.

"Vagy tulajdonképpen az ide írók egy részének tökmindegy milyen közgazdász, úgyis teljesen hülye?"

Aki csak képletek halmazából él, hogy fogalma nincs semmiről, nem érti az összefüggéseket, valamint nem jól kezeli az adathalmazokat, az bizony hülye, ha közgazdász akar lenni.

"Már bocs, de találkoztam olyan mérnökkel, aki sajátértéket és sajátvektort is csak nagy erőfeszítések révén tudott számolni..."

Előfordul, mert ugyen manapság már a mérnökképzésből is tömegképzést csináltak. Minden sarkon nyílik egy mérnöki egyetem (pl. Nyíregyháza, stb.) ahol kb. mindenki kap diplomát. A probléma csak az, hogy ez mind az iparban, mind a mérnöki presztizsben negatív tényezőként jelenik meg. Az illető, akivel találkoztál, biztos nem a BME-n végzett.

"Mellesleg a probléma az, hogy a wikipédián megadott képlet pontosabb, mint az enyém, hiába bizonyítottam matematikailag a sajátomat."

Ezért mondtam, hogy meg kell nézni a modelltörvényeket, az alapokig kell visszamenni. Csak ez a módszer ad lehetőséget a részletes elemzésre, az esetleges hibák, alkalmazhatósági korlátok feltárására.

Erre azonban nem mutattál hajlandóságot...

2016. jún. 1. 11:45
 17/17 anonim ***** válasza:

Ha olyasmirol van szo h van pl egy feladat egy peldatarban, es van hozza megoldas, es az a megoldas a wikipedias keplettel jon ki pontosan, akkor annyirol van szo, h a peldatar keszitoi is az egyszerusitett keplettel szamoltak. Ettol meg a tied pontosabb, de felesleges ez a pontossag. Peldaul fizikaban is gyakran elunk kozelitesekkel.

Am ha belegondolsz, osszehasonlitod a ket kepletet altal adott eremenyeket, most kb mindegy 3450600 forint vagy 3450200 forint jon e ki. (bar konkret szamokat nem tudok, meg nem tanultam kozgazdasagtant)

2016. jún. 1. 12:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!