Egy kerékpáros vízszintes úton 16 km/h, felfelé 12 km/h, lefelé 24 km/h sebességgel halad. Egy alkalommal a faluból a városba látogatott. Az út oda-vissza 3 óráig tartott. Milyen messze van egymástól a falu és a város?
Lehet, hogy nem jól látom a problémát, de nekem más a véleményem.
Felteszem, hogy nem véletlen van három sebesség megadva, ezért az út során mindhárom előfordul. Tekintsünk el most a lejtőn le, lejtőre fel kitételektől, képzeljünk el agy útszakaszt, amely mentén sebességkorlátozó táblák vannak kitéve, és a bicajos betartja a KRESZ-t.
Akkor az utat (12+16+24)/3 = 52/3 km/óra átlagsebességgel teszi meg. Három óra alatt így (52/3)*3 = 52 km-t kerekezik oda-vissza.
Vagyis a helység szerintem 26 km-re fekszik egymástól.
Nem igazán volt meggyőző egyik levezetés sem, ezért nekiálltam, hogy lássam, mit mondanak a számok.
Adott
v1 = 12 km/h
v2 = 24 km/h
v3 = 16 km/h
T = 3 óra (oda-vissza)
-------
L = ? (a keresett távolság)
Az út profilja a következő
n1 darab s1 hosszúságú v1 sebességű szakasz
n2 darab s2 hosszúságú v2 sebességű szakasz
n3 darab s3 hosszúságú v3 sebességű szakasz
így a teljes hossz
L = n1*s1 + n2*s2 + n3*s3
Az össz idő ismert, ami az oda és visszaút idejének összege.
Az odaút ideje
to = n1*(s1/v1) + n2*(s2/v2) + n3*(s3/v3)
visszafelé az s1 szakaszokat v2, az s2 szakaszokat v1 sebességgel teszi meg a bicajos
tv = n1*(s1/v2) + n2*(s2/v1) + n3*(s3/v3)
A kettő összege
to + tv = n1*(s1/v1 + s1/v2) + n2*(s2/v1 + s2/v2) + 2*n3*(s3/v3) = 3
Összevonás, kiemelés után a következő lesz
(v1 + v2)/(v1*v2)*(n1*s1 + n2*s2) + (2*n3*s3)/v3 = 3
A sebességekre írható
v1 = v1
v2 = 2*v1
v3 = (4*v1)/3
Ezeket behelyettesítve és rendezve a következő marad
3(n1*s1 + n2*s2) + 3*n3*s3 = 6*v1
Mindkét oldalt 3-mal osztva
n1*s1 + n2*s2 + n3*s3 = 2*v1
A baloldal a keresett L távolság
L = 2*v1
így
L = 24 km
========
Ebből az derül ki, hogy egyáltalán nem véletlen a v3 = 16 km/h sebesség, mert ettől eltérő érték esetén nem lehetne így megoldani a feladatot.
DeeDee
útsó ezt sem senki se fogja megérteni
a kérdéző meg alapból amatőr
szval sztem a válasza: KŐSZ A SEMMIT
Nem szívesen írom ezt a választ, mert ellenkezik az oldal azon szabályával, hogy: Ne a válaszra, hanem a kérdésre válaszolj!
Személyes megtámadtatás miatti, és inkább elvi indíttatású a reagálásom.
- Ha a kérdező versenyfeladattal foglalkozik, akkor nem minősíteném amatőrnek. Sőt, egyáltalán nem minősíteném.
- Nem tudom, milyen alapon nyilatkozol mindenki nevében az érthetőséget illetően. Akinek valami nem világos a levezetésemben, remélem közli velem, aztán majd megpróbálom megmagyarázni. Ez rád is vonatkozik.
- Azt meg rábízom a kérdezőre, hogy mit válaszol a megoldásomra, nem hiszem, hogy szüksége lenne fogadatlan prókátorra.
- Úgy tudom, ennek az oldalnak az a célja, hogy a feltett kérdére kielégítő választ kapjon az érdeklődő. Nem hiszem, hogy a személyeskedés lenne ehhez megfelelő eszköz. De szívesen látom a te megoldásodat.
- Aki úgy érzi, hogy érdemi mondanivalója van egy kérdésről, az általában a legjobb tudása szerint próbál segíteni. A tévedés joga mindenkit megillet, és általában mindig vannak olyanok, akik korrigálják a hibás elgondolást. Rám is vonatkozik mindkettő.
- Last but not least: Nincs buta kérdés, csak buta válasz.
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!