Egy galaktikus jetkifúvás tényleg olyan pusztító erővel bír, mint a "Halálcsillag"?
ez a cikk gondolkodtatott el. most akkor a sugárnyaláb útjában nincsenek naprendszerek, csillagok, tormelék, semmi? Tobb 10000 fényéf hosszúságban? Ilyen távlságból is elpuszít mindent ami az útjába krul? Mennyi lehet korulotte a biztonsági zóna?
Ha egy ilyen galaxisban élnénk, az égen akár nappal is folyamatosan látszódna egy fényes csík az égen? Mozogna?
"Kileng" ez a nyaláb? Ha igen, emberi szemmel érzékelhető lenne?
És egyáltalán hogy kell ezt elképzelni? Tűznyaláb, vagy inkább "lézerszerű"?
Bocs h ennyi a kérdésem de el nem tudom képzelni milyen lehet. Emberi ésszelezt nem lehet felfogni.
Nagyon nem látszik belőle semmi szabad szemmel, két ok miatt.
Egyrészt, mert az energiájának túlnyomó részét gamma- és röntgensugárzás formájában adja le, ami az emberi szem számára láthatatlan.
A másik ok, mert a galaxis anyagának 99,999%-a a galaxis gyűrűjében koncentrálódik, vagyis a központi fekete lyuk körül egy viszonylag szűk gyűrű alakban. A jetek pedig erre merőlegesek, tehát valóban abban a sávban (helyesebben enyhe tölcsér alakban) sugárzódnak, ahol nagyon kevés anyag található. Így nincs amiről visszaverődjön a fénye, vagyis a szemedbe sem jut el.
Mi is egy ilyen galaxisban élünk. Központjában egy 4 millió naptömegű szupermasszív fekete lyuk van, akréciós koronggal, relativisztikus jetekkel és mindennel ami kell...
hmmm,kedves 2-es én úgy hallottam, hogy a mi galaxisunk fekete lyuka nem "eszik" annyit hogy jetet fújon ki.
1-es: hogyhogy akkor látszik a galaxisok fotóin a jet?
ja, értem.
csak mert legalábbis mindenhonnan úgy jon le hogy ezek így is néznek ki a valóságban is.
de így már ok
A jet tartalmaz anyagot is, de nem sokat, főleg tényleg sugárzás. De ahhoz van az útjában némi csillagközi gáz és por, amit ionizálhat, gerjeszthet, ebből a távolságból ezeknek a másodlagos sugárzása akkor is észlelhető, ha köbkilométerenként csak pár atomnyi az anyag, minél távolabbról nézel egy ritka felhőt, annál jobban észlelhető. Ez rajzolja ki a jetet.
Szabad szemmel valószínűleg még halálos közelségből sem látszana belőle semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!