Most tudományosan igazolva van ez a jelenség vagy csak egy hoax?
Most nézem a Mátrix c. filmet.
Az a jelenet volt, amikor Neo leesik az ugró programban, majd kilép a programból és vérzik a szája.
Meg se történt, de a szervezete reagált rá.
Nekem volt egyszer olyan, hogy azt álmodtam, hogy elesek, majd mikor felkeltem fájt a karom, mintha beütöttem volna(bár itt lehet, hogy először ütöttem be, majd ezért álmodtam azt, hogy összetöröm magam).
Aztán olvastam már róla, hogy tanulmányozták a való életben is, de nem tudom, nem volt valami hiteles forrás.
Tehát létezik vagy létezhet?
Az álmod valószínűleg úgy történt, ahogy gondolod: előbb fájt és azért álmodtál.
Léteznek viszont az ún. "stigmák" - ez akkor állhat elő, ha valakit valamilyen sokk ér (pl. álmodik), majd ezt a szervezete meg is valósítja. Így elég különleges sebek tudnak keletkezni.
Most nagy lázban ég a világ a VR szemüvegek miatt.
Szerinted, ha létre fogunk tudni hozni így hasonlót, mint a filmben, akkor oda kell majd figyelni erre is, hogy ne haljanak meg a játékosok?
Na, azért ez túlzás.
Miért halna meg? Ha a játékban "meghal", akkor érheti egy sokk, amitől kaphat pl. szívrohamot... de minél többet játszik, ennek annál kisebb az esélye.
Régen, mikor a mozit kitalálták, az emberek sikoltozva rohantak ki, ha feléjük ment egy vonat. Biztos volt köztük olyan, aki majdnem szívrohamot kapott - de senki se halt bele.
Én egy olyan fejlett rendszerre gondoltam, mint ami a filmben van, hogy el se tudod dönteni, hogy álom vagy valóság és tényleg érzed a fájdalmat, ha kitépik a lábad.
Kössz a választ
Akkor se halnál bele - csak akkor, ha a sokk megölne.
Ilyen előfordulhat, de azért elég kicsi az esélye.
Volt ilyen a vadnyugaton.
Puskás kivégzés, 4-en lőttek. Egy se talált, de az áldozat belehalt az ijedségbe. Ez viszont ritkaság (és nyilván gyenge is volt a szíve, meg izgatott is volt).
Hipnózissal ellenőrzött, hiteles körülmények közt is tudtak létrehozni égési sérüléseket, legalábbis arra nagyon emlékeztető bőrsérüléseket, pedig csak szuggerálták a hipnotizált személyeknek, hogy forró tárgyhoz értek.
Szóval némi valóságtartalma van annak, hogy amit elhisz az agy, az olyan, mintha meg is történt volna.
De bordatörést senkibe nem fognak belebeszélni.
Amennyiben valamikor létezni fog olyan szintű (közvetlen agyi input) szimuláció, amiről a "néző" nem is tudja, hogy szimuláció, teljes valóságként éli meg, lehetnek veszélyei. Hogy halálos veszélyei lehetnének-e? Azt már nem tartom valószínűnek. Bár talán nem kizárt, hogy valaki infarktust kap, ha azt szimulálják neki, hogy megölték.
A veszélyek szerintem inkább pszichológiaiak.
Igen, égési sérülésekről olvastam én is.
Egyáltalán hogy keletkezhet valami a semmiből?
"Egyáltalán hogy keletkezhet valami a semmiből?"
?
Sehogy.
Nem teljesen értem.
Ha arra gondolsz, hogyan keletkezhet égés nélkül az égés, nos, nem égés keletkezik, hanem a szervezet reakciója olyan mint égés után, vagyis annak megfelelő gyulladás keletkezik, az immunrendszer "vetődik árnyékra".
Na igen.
Tehát ez olyan, mintha elesnék, holott nem kaptam egy pofont se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!