Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy kg zsír elégetésekor hány...

Egy kg zsír elégetésekor hány köbméter szén-dioxid keletkezik?

Figyelt kérdés
Fogyókúra kapcsán érdekel. Igazi hozzáértő kémikusok válaszát várom! :)

2016. febr. 20. 10:45
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

Felébresztette a lelkiismeret-furdalásomat ez a beszélgetés, mert tudom, hogy mit kéne tennem, és mégsem teszem... Szóval azért nem bukkantam föl a napokban, mert esetleg egy idő után már nem csak magamnak kezdek el tartozni az elhanyagolt mozgással, hanem még itt is számon kérnek majd..., szóval ez elől próbáltam elbújni egy ideig...

Megnyugtat, hogy a tüdőkapacitást ennyire alábecsültem, szóval tévedtem. Bár én a gyengébbek közé tartozom, videó előtt nőttem fel, szóval lehet, hogy magamat tekintve nem is tévedtem akkorát...

Úszás közben ez jobban meg is mutatkozott, középiskolában elkezdtem járni csak úgy egyedül, magamtól az uszodába, leutánoztam néhány úszásformát, de sose tudtam két hosszt úszni mellúszásban a víz alatt, egy levegővel.

Igen, a 8 ironman nem 1 kg zsír elégetéséhez kell, ezt elnéztem. És az 1 kg zsír elégetéséhez sem félszobányi levegő kell, ahogy írtam, hanem egy egész szobányi, az alapján amit itt számoltunk. Én azért nagyon szeretném elhinni hogy így van, hogyha már kiszámoltuk!...

Ha esetleg tévedtünk, kétféleképpen is ellenőrizhetnénk szerintem, össze lehetne vetni az eredményt azzal, amit gondolom mérésekre alapozva közölnek, hogy a tüdő mennyi levegőt használ.

Másik, hogy szerintem az oxigénigénnyel is össze lehetne vetni, mert ugye itt most csak a levegő szén-dioxiddal való telítettsége, és a szén-dioxid keletkezés mennyisége alapján számoltuk a levegőáramlás mértékét.

A fogyókúrára vonatkozóan ezeket a weboldalakat nézegettem korábban:

Kalóriaégetés kalkulátor (testtömeg alapján)

[link]

Egy cikk az (átlag) 1 kg zsír az 7000 kcal-ról

[link]

Az izmok működésével kapcsolatban, egyszer láttam egy dokumentumfilmet a tévében arról, hogy a halaknak kétféle színű izmuk van, a barna és a fehér. Ha jól emlékszem, a barna izmukból sokkal kevesebb van, de a gyors úszáshoz csak azt használják. Míg a fehér izomtömegüket állandóan mozgatniuk kell lassan, hogy el ne süllyedjenek.

Ezek után nem volt nehéz elhinnem később az emberre nézve is, hogy a különböző mozgásformák másfajta izomfelépülést hoznak létre, és más az anyagfelhasználásuk is.

Egy példa: aerobik. Ez a kifejezés az aerób, azaz az oxigénnel rendesen ellátott mozgásformák gyakorlását jelenti, azaz nem terheli túl se a szívet, se az izmokat az esetleges anaerób izommunka irányába.

Másik, hogy a nagyobb állóképességű embereknek gyakran nagyobb erejük is van, mint a jól láthatóan felpuffasztott izmú másikaknak, mert a lapos karon, vagy a vékony lábban az izmok erezettsége sokkal sűrűbb és hatékonyabban van kiépülve az egész napos fizikai igénybevétel után, mint a pár órát nehéz konditermekben gyúró társaiknál. Hiába lehet esetleg kiszámolni, hogy az elvégzett energiafelhasználás ugyanannyi.

Látható is, hogy pl. a hosszútávfutók és a rövidtávfutók mennyire máshogy néznek ki, külalakra is.

Érdekességként megtudtam, hogy a kromoszómákban is megjelennek azok a dolgok, amivel töltjük az életünket, pl. a rák is kromoszóma-módosulásokkal jár. És nem csak egy éppen folyamatban lévő élet alatt változnak a kromoszómáink, hanem öröklődik is az, hogy valaki általában tévét néző, vagy általában zsákhordó szülők gyerekeként, unokájaként született-e meg...

A terheléshez a csontok teherbírása, és belső mintázata is alkalmazkodik, megváltozik, ahogy az izmok erezettsége is.

Hogy miért fogyaszt jobban az alacsonyabb pulzusszámot igénylő, aerób edzés? Egy kocsi is tovább képes benzint égetni, ha kímélő üzemmódban használjuk. Igaz, hogy kevesebbet fogyaszt, de tovább bírja. Az optimális mértékű izomműködésnél nem azzal kell a szervezetnek foglalkozni, hogy egy jobb kapacitású kocsit hozzon létre, hanem a meglévő izmok meglévő erejét használja folyamatosan, sérülésmentesen, állagmegóvással.

2016. febr. 29. 13:14
 22/27 A kérdező kommentje:

Az izomban található oxigénraktárakról el is felejtettem írni.

[link]

2016. márc. 3. 18:12
 23/27 A kérdező kommentje:

Találtam még valamit, ami idevág:

[link]

2016. márc. 6. 09:20
 24/27 A kérdező kommentje:

Gyorsan ideírom, mielőtt elfelejteném. Egy joghurtos poháron láttam a napi irányadó tápanyag beviteli értéknél, hogy 2000 kcal az 8400 kj. Akkor tehát 1000 kcal az 4200 kj, és 1 kcal az 4,2 kj.

Az kezdett foglalkoztatni, hogy egy embernek pl, akinek 10 vagy 50 kg feleslege van, mennyi energiája van elraktározva. Széd-dioxid képződés szempontjából már kiszámoltuk, még a kilélegzett levegő köbmétere is megvan, hogyha az illető fogyni kezd.

De mennyi energia lehet benne? 10 kg súlyfelesleg, hogyha 1 kg zsír 7000 kcal, akkor 10 kg az 70000 kcal. 50 kg zsír pedig 350000 kcal, ha jó számoltam. Ez kj-ban:

10 kg zsír = 70000 kcal = 294000 kj

50 kg zsír = 350000 kcal = 1470000 kj

Vajon a háztartási gépek mennyi energiát használnak? Meg lehetne vajon sütni egy tepsi süteményt egy 50 kg-s ember hájának energiájával?...

2016. márc. 31. 17:08
 25/27 A kérdező kommentje:

Illetve nem egy 50 kg-s embert, hanem egy 50 kg súlyfelesleget cipelő embert akartam írni.

Vagy gondolhatunk egy sima másfél órás filmre, meg lehetne vajon nézni annyi energiával, amennyi 50 kg zsírban van?

Nem lehetne valahogyan rákötni egy dagadt manust a kábelra? Például, mesterséges ATP molekulákkal kéne elárasztani a testét, hogy másfél óra alatt lebontsa azt az 50 kg zsírt...

2016. márc. 31. 17:28
 26/27 A kérdező kommentje:
Hasonlóképpen, mint ahogy a művesén is átfolyatják az ember vérét, egy olyan szerkezeten is át lehetne folyatni, amit az ATP molekulák egy működő, nagy energiaszükségletű izomnak ismernek fel. Vagy egyébként a hagyományos izomműködésnél honnan tudják ezek az ATP-k, hogy hova kell szállítani? El lehetne őket téríteni egy mesterséges útjelzőtáblával, hogy a gépben adják le az energiát.
2016. márc. 31. 17:39
 27/27 A kérdező kommentje:

Most néztem meg egy videót, ahol egy srác tekerte a biciklit ahhoz, hogy szóljon a rádió.

[link]

Kár, hogy nincsenek ilyen szobabiciklik forgalomban. Jó lenne, ha bármit rá lehetne kötni.

2016. ápr. 2. 13:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!