Egy kg zsír elégetésekor hány köbméter szén-dioxid keletkezik?
Szívesen válaszolok privát üzenetben ha bármi más off témáról szeretnél beszélni, de én azért írtam a gyakorira, hogy választ kapjak a kérdésemre. Vagy legalább arra, hogy hogyan induljak el.
Az ATP-s wiki oldalon van szó valami 30 kj/mol-ról, a csokiban, amit írtam, az 565 kcal egyenlő 2345 kj-lal, nem tudom, hogy ezeket valahogy figyelembe lehetne-e venni a számításnál. Van valami ötleted?
Tudtommal a tápanyagokban levő energia esetén az égéshőt szokták kiszámolni (legalábbis nekem a szacharózra kiszámolva ez jött ki), szóval nincs értelme ebben az esetben az ATP-kkel számolni, hiszen csak a felszabaduló energia egy részét raktározzák.
A felszabaduló szén-dioxid mennyiség esetében pedig nyilván nem lehet egészen pontos értéket kiszámolni, hiszen nem egy adott vegyületről van szó, de valószínűleg az egyes gliceridek oxidációjakor (ha adott tömegű anyagot bontunk) nem tér el jelentősen a keletkező szén-dioxid mennyiség. Így közelítő számolást lehet végezni úgy, hogy például olyan trigliceridet vizsgálunk, amiben a glicerin három sztearinsavval (C17H35-COOH) képez észtert. A moláris tömeg és a képződő széndioxid mennyisége is könnyen kiszámítható (emelt szintű biológia érettségi birtokában valószínűleg nem jelent gondot).
Maga a kérdés nem teljesen hülyeség! A zsírok ugyan nagyon sokfélék, de tömegüket túlnyomórészt a szén adja, ezért a képzdő CO2 térfogatban nagyon kicsi lesz a pontatlanság! Ami hülyeség az az, hogy ennek bármi köze lenne a fogyókúrához. (Illetve annyiban van köze, hogy a belégzett és kilégzett levegő összetétele alapján az O2 fogyás és a CO2 dúsulás arányából meg lehet határozni, hogy valaki zsírt, vagy szénhidrátot éget-e)
De visszatérve az eredeti kérdéshez, mivel a fogyókúra szóba jött, itt nyilván emberi zsírokról van szó. Megnézzük a wikipédiát, hogy milyen molekula alkotja az emberi zsír nagyrészét.
Azt találja az ember, hogy az olajsav, sztearinsav és a palmitinsav a leggyakoribb zsírképző zsírsav, melyek a zsírszövetben glicerint észteresítenek. Mivel tudod a moláris összetételét a trigliceridnek, ki tudod számolni, hogy az hány mól szenet tartalmaz. Mivel tudod, hogy minden mól szénből ugyanannyi mól CO2 lesz (tökéletes égést feltételezve), ki tudod számolni, hogy az hány m3 standard(vagy normál, whatever) állapotú gáznak felel meg. Egyszerű egyenes arányosságok. Ha elvégzed a számítást különböző összetételű lipidekre, akkor azt fogod találni, hogy a különbség minimális (lipidekben a szénatomok koncentrációja nagyon hasonló), különösen, ha figyelembe veszed, hogy a fenti zsírsavak a leggyakoribbak.
BTW, egyszer kiszámoltam, hogy 1 kg zsír energiája 100km futáshoz szükséges energiát képes fedezni. :D Máshol meg azt olvastam, hogy az átlagos emberen annyi zsír van, amiből 8 ironmant lehet teljesíteni (8x 3.4km úszás, 180km bicaj és 42km futás). Ebből is látszik, hogy pusztán mozgással miért nagyon nehéz fogyni.
Nagyon köszönöm, hogy komolyan vettétek a kérdésemet! Illetve, hogy rugalmas gondolkodásúak is írtak rá választ, nem csak az azonnali elutasítók.
Az emelt szintű érettségimet nem kell komolyan venni, pár hét alatt készültem fel rá másnak a könyveiből, önállóan, szóval ezzel nem igazán tudtam pótolni a 4 éves biosz órákat, plusz az emelt szintűre felkészítő délutáni fakultációkat, sajnos. De a papír az meglett. Átcsusszantam négyessel (56%).
A mozgással kapcsolatos fogyásról csak gondoljatok bele, Petőfi Sándor pl. vajon mennyi kalóriát égetett el, miközben keresztül-kasul járta az országot? Illetve egy gyalogos levélkézbesítő postás napi 8 óra munkával mennyit éget el? Biztos, hogy nem vezet ez célra?
Egyik ismerősömnek az orvosa azt tanácsolta, hogy napi 10000 lépést tegyen meg. Utánaszámoltam, én 10 méteren 13 lépést teszek, így a napi 10000 lépés az kb. napi 7,7 km gyaloglás lenne (ha jól számoltam). Pár óra.
Én ezt a fajta fogyókúrát már kipróbáltam gyaloglással, és működik. Úszással is kipróbáltam, működik. Csak most lelkileg magam alatt vagyok pár éve, és nehezen tudom fölkanalazni magamat...
A keletező hőt is tényleg figyelembe kell venni, én a nulla kalóriás fogyókúrát is kipróbáltam, és közben egészen hideg volt. Szóval a testem nem fűtött, spórolt az égetéssel.
De miért is kéne nekem tudnom emelt szintű biológiával, hogy mi az a mol? Az nem kémiából volt? Valamilyen mértékegység, az rémlik, de így hirtelen... ...
Szóval segítetek nekem kiszámolni? Mert végül is aki ért hozzá, az ezek alapján már el is tud indulni, már csak a végeredmény hiányzik, azaz a kérdésemre a válasz! :)
(Utána valószínűleg az a kérdés fog felmerülni bennem, hogy vajon hány köbméter levegőt lehet szükséges kilélegezni ahhoz, hogy ezt a kiszámolt mennyiségű szén-dioxidot belekeverve el lehessen távolítani a szervezetből.)
Még valami: az erősebb igénybevételű mozgásformák nem hatékony zsírégetők. Ezt akkor láttam optimalizáltan leírva, amikor egy spinning edzésen fellelkesülve vettem egy legolcsóbb típusú pulzusmérőt. A mellékelt tájékoztatóban le volt írva, hogy meddig emelkedhet a pulzus, ami még a zsírégető tartományban van. Szóval nagyon nem szabad elfáradni zsírégetés közben, de viszont igen hosszan, kitartóan kell - pl. gyalogolni (akinek jól bírják az ízületei).
"De miért is kéne nekem tudnom emelt szintű biológiával, hogy mi az a mol? Az nem kémiából volt?"
Mivel azt írtad, emelt szintű biológia érettségid van, szerintem joggal feltételeztük, hogy megvan a tudás (vagy legalább nagy része), ami ehhez szükséges - beleértve a kémia alapokat is. A biológia kémia nélkül elég nehezen értelmezhető.
A mól egyébként az anyagmennyiség mértékegysége, 1 mol anyagban (hozzávetőleg) 6*10^23 db részecske (molekula, atom, alapegység, stb.) van. Azt, hogy egy atomból/molekulából egy molnak a tömege mennyi, a moláris tömeg adja meg.
"Szóval segítetek nekem kiszámolni?"
Csak neked, csak most.
Mint írtam, érdemes abból kiindulni, hogy a glicerin három sztearinsavval képez észtert. A képződés egyenlete:
C3H8O3 + 3 C17H35COOH = C57H110O6 + 3 H2O
A triglicerid égetésének egyenlete:
C57H110O6 + 81,5 O2 = 57 CO2 + 55 H2O
Azaz egy mol triglicerid elégetésekor 57 mol CO2 képződik.
A relatív atomtömegek:
C: 12
O: 16
H: 1
1 mol triglicerid tömege (hozzávetőleg):
57*12+110+6*16 = 890 g/mol
Azaz 1 kg zsír 1,124 mol trigliceridet tartalmaz (ha csak a fenti típusúakból áll, ami jellemzően nincs így, de közelítésnek jó).
1,124 mol (csak sztearinsavat tartalmazó) triglicerid égetése során a fentiek alapján 64,0 mol CO2 képződik. Ennek a térfogata standard körülmények között (25 °C, 1 atmoszféra nyomás):
64,0 mol*24,5 mol/dm^3 = 1569 dm^3 = 1,569 m^3
"vajon hány köbméter levegőt lehet szükséges kilélegezni ahhoz, hogy ezt a kiszámolt mennyiségű szén-dioxidot belekeverve el lehessen távolítani a szervezetből."
A kilélegzett levegő CO2 tartalma hozzávetőleg 4% (de ezt sok tényező befolyásolhatja), a belélegzett levegőé ehhez képest elhanyagolható. Ez alapján mintegy 39,2 m^3 levegőt kéne kilélegezni.
Pl. a sav legyen sztearinsav
CH3–(CH2)16–COO - H
A glicerin C3H8O3 pontosabban C3H5(OH)3
Akkor a zsír:
(CH3–(CH2)16–COO - )3 - C3H5
Összegképlet :
C : (1+16+1)*3+3= 57
H : (3+2*16)*3+5= 110
O : 2*3 = 6
Reakció egyenlet:
C(57)H(110)O(6) + 81,5 O2 = 57 CO2 + 55 H2O
M(zsír)=12*57+110+16*6= 890 g/mol
n= m/M = 1000g / 890 g/mol = 1,1236 mol
1 mol zsírból 57 mol CO2 akkor
1,1236 mol -ból 64 mol CO2
1 mol standard állapotú gáz térfogata 24,5 dm3
V= 24,5 * 64 = 1568 dm3
Tehát 1 kg zsír elégetéséből kb 1,5 m3 szén-dioxid keletkezik
( hogy melyik szírsavval számolunk, érdemben nem befolyásolja az eredményt, merta mi számít az 1 kg anyagban lévő szén aránya, az meg csak elenyésző mértékben változik.)
Hát, nagyon szépen köszönöm! Le a kalappal!
Ebből is látszik, hogy egy kémia emelt szintű érettségire már nem tudnék egy lelkiismeretes tanár nélkül felkészülni.
Másik dolog, hogy aki elhízott, azt a sok zsírt mind a száján rakta be... Ez a húgom gyerekkori észrevétele. És ha lefogyja, azt az orrán (száján) keresztül fogja kilélegezni, nincs más út, én meg ezt válaszoltam neki akkor.
Szóval a második kérdésemre a válasz kb 40 köbméter? 40 köbméter levegővel kell átöblögetni magunkat 1,5 köbméter szén-dioxid kilélegzéséhez (ami 1 kg zsírt tesz ki)? De hát egy 20 nm-es szobában több levegő van... Mégis, én napjában többször szellőztetek...
Na akkor ezért bírja ki egy egész osztály egy egész napon át szellőztetés nélkül...
Biztos, hogy jó ez az eredmény? 8 ironman teljesítése pusztán egy fél szobányi levegővel?
Ha például mondjuk nyugalmi helyzetben 1/4 litert lélegzek ki-be 5 mp alatt, akkor 1 literhez 20 mp kell, 1 perc alatt 3 liter levegő.
1 köbméter az 1000 köbdeciméter, ha jól tippelem. Akkor 40 köbméterben 40000 liter levegő van, osztva 3-mal, az kb 13000 perc.
Ez osztva 60-nal, az kb 200 óra szükséges nyugalmi helyzetben ennyi levegő ki(-be)lélegzéséhez.
Hogyha a napi 3 óra tervezett mozgás alatt ugyanennyi levegőt használnék, akkor 70 napra jönne ki 1 kg zsír elégetése.
De nekem ez 7 napra kellene, hogy kijöjjön. A kalóriaszámláló szerint 1 óra alatt el lehet égetni 300 kcal-t, az napi ezer, az heti 1 kg zsír lenne. Ehhez 10x több levegőt kellene használnom gyaloglás közben, mint nyugalmi helyzetben? Azaz 5 mp-enként 2,5 litert lélegezzek ki-be? Hogy csináljam ezt úgy, hogy közben a szívritmusomat kb. 150 alatt tartsam?...
Lehetséges az, hogy megnövekszik a kilélegzett levegő szén-dioxid tartalma mozgás közben mondjuk 8%-ra, és fele ennyi is elég volna? Fellélegeznék!... :)
(Igazából nem tudom, hogy mennyi levegőt használok pl. nyugalmi helyzetben, csak tippeltem azt a 1/4 litert.)
"Ha például mondjuk nyugalmi helyzetben 1/4 litert lélegzek ki-be 5 mp alatt..."
Akkor nagyon kicsi az oxigénigényed. A nyugalmi perctérfogat jellemzően 8 liter/per körül van (nyilván egyénenként eltérő lehet).
"Ehhez 10x több levegőt kellene használnom gyaloglás közben, mint nyugalmi helyzetben?"
A testmozgás során mind a légzési térfogat, mind a légzésszám növekedhet. A maximális légzési térfogat a vitálkapacitás, értéke kb. 5 L (edzett embernél nagyobb). Ha csak annyival számolunk, hogy a percenkénti légzésszám felmegy 20-ra, akkor a légzési perctérfogat 100 L/perc lesz (és ennél valószínűleg lehet nagyobb is - főleg edzett embernél). Így 40 m^3 levegőt elvileg 400 perc, azaz kevesebb, mint 7 óra alatt ki lehet lélegezni.
"Lehetséges az, hogy megnövekszik a kilélegzett levegő szén-dioxid tartalma mozgás közben mondjuk 8%-ra..."
Valószínűleg a kilélegzett levegő szén-dioxidtartalma is növekedhet, de erről semmi konkrétat nem tudok.
Egy kérdésem volna még korábbról.
"Még valami: az erősebb igénybevételű mozgásformák nem hatékony zsírégetők."
Ennek (azon kívül, hogy egy pulzusmérőre ezt írták) van bármi alapja? Nehezen tudom elképzelni, hogy így lenne, de persze lehet, hogy tévedek.
" 8 ironman teljesítése pusztán egy fél szobányi levegővel? "
Valamit félreértettél, a 8 ironman energiaigényét a szervezet TELJES zsírtartaléka tudja fedezni.
A számolás egyébként eléggé hipotetikus, ezen a szinten már tényleg abszolút nem releváns olyat számolgatni, hogy hány m3 levegőt kell egy kg zsír elégetéséhez beszívni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!