Sűrűség és relatív sűrűség levegőnél/gázoknál?
1. Mekkora a levegő sűrűsége 0°C-on, a 101,3kPa légköri nyomáson számolva?
2. Metán és egy ismeretlen gáz relatív sűrűségének összértéke pontosan 8. Mi volt az ismeretlen gáz?
Az 1. feladatban annyi egyértelmű, hogy 0°C --> normál állapotbeli moláris gáztényezőt vesszük, ami 22,41 dm^3/mol. Ezek után mi lenne a teendő?
A 2. feladatnál meg nyilván a metán moláris tömege 16 g/mol.
Segítség az első feladathoz: Tudjuk, hogy p*V=n*R*T illetve n=m/M. Helyettesítsük be az n képletét a gáztörvénybe: pV=(m/M)RT, amit ha beszorzok M-mel, akkor pVM=mRT adódik. Ezt leosztjuk V-vel, akkor pM=(m/V)RT adódik, ahol m/V-ről tudjuk, hogy a sűrűség (ró) képlete. Így tehát p*M=ró*R*T. Ez a gáztörvény egy másik lehetséges alakja. Ha behelyettesítjük a levegő átlagos moláris tömegét, a hőmérsékletet (kelvinben!!!) és a nyomást (Pascalban!!) akkor a ró számítható.
Második feladathoz: Szerintem hiányos a feladat. Mihez képest relatív sűrűség? Mert azt mindig valamire vonatkoztatva kell megadni. Gondolom levegőre értik, de ezt így ilyen formában nem lehet megoldani.
Nagyon szépen köszi!! Ahh ez a fránya egyesített gáztörvény mindenütt ottvan.. :D
Ez egy egész feladat A) és B) pontjába volt benne. Eredeti szövegét angolról átkonvertáltam magyarra, mert ez volt: A) Compute the density of air at 0°C and 101,3kPa. B) The relative densitry of methane is computed to an unknown gas. The value is exactly 8. Identify the unknown gas.
Gondolnám hogy levegőhöz viszonyítva. De a tanárunk sokszor elhagyja a kérdést, mondván csak "számoljunk" + ad adatokat. Most utóbbi lehetett hiányos (?)
Húh megnyugodtam, valóban nem váltottam kg/molba, full igaz, hogy az az SI-beli :P
Még 1x köszönömm!! Ez a fizikás rész kifogott eddig rajtam, de bízom benne mostmár nemfog :DD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!