Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lebegne a golyó?

Lebegne a golyó?

Figyelt kérdés

Üdv!

Ha a Föld tökéletes középpontjában tennénk egy műanyag golyót, akkor az lebegne?

Elméleti kérdés. Tisztában vagyok vele, hogy nem légüres tér van ott.

2016. febr. 7. 23:07
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Igen, lebegne. Mármint a középpontban a gravitációs erő nulla lenne vagy legalábbis elhanyagolható.
2016. febr. 7. 23:08
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Melyik kozeppontjaba? A tomegkozeppontba, vagy a geometriaiba? Csak azert, mert e ketto nem esik egybe, leven a Fold kb. egy torz krumpli alakjat viseli ('geoid' a neve).

Amennyiben az a kerdes, hogy egy tokeletes gomb kozepen levo targyra hat-e a gomb gravitacioja, a valasz az, hogy igen, meghozza minden iranyban egyenlo erovel. Igy az erok eredoje nulla, tehat a targy lebeg.

2016. febr. 7. 23:50
 3/14 Wadmalac ***** válasza:
Méghozzá ez egy stabil egyensúlyi pont, vagyis bármerre kimozdítod, visszatér az egyensúlyi pontba.
2016. febr. 8. 09:53
 4/14 anonim ***** válasza:

"bármerre kimozdítod, visszatér az egyensúlyi pontba"

Üreges Föld belsejében nem. Az üregen belül mindenütt azonos erő hatna rá, súlytalan lenne.

2016. febr. 8. 12:16
 5/14 Wadmalac ***** válasza:

"Üreges Föld belsejében nem. Az üregen belül mindenütt azonos erő hatna rá, súlytalan lenne."

Téves.

A gömbszimmetrikus homogén héj gravitációs viselkedése teljesen megegyezik a tömegközéppontjába behelyettesített azonos nagyságú pontszerű tömegével.

[link]

2016. febr. 8. 14:27
 6/14 anonim ***** válasza:

Téves.

Ha héjakra vágnánk a Földet, mint a hagyma, és az egyik ilyen héjon állnánk, akkor csak az alattunk lévő héjak gravitációja érvényesülne, a felettünk lévők hatása kioltaná egymást. Ha csak felettünk lennének héjak, akkor súlytalanok lennénk, bárhol az üregben.

[link]

2016. febr. 8. 16:46
 7/14 anonim ***** válasza:

+

hu pont scribd pont com

/doc/219053886/Holics-Laszlo-Fizika#scribd

99. oldal közepe. Nem tudom kijelölni, bocsi.

(Csak szétszedve tudom linkelni!)

2016. febr. 8. 16:54
 8/14 Wadmalac ***** válasza:

Rosszul értelmeztem az angolt?

Vagy a wikis cikk hibás?

Bármely pontban nulla a tömegvonzás eredője?

2016. febr. 9. 10:17
 9/14 Wadmalac ***** válasza:

Köszönöm a linkeket, helyreraktam magamban a dolgot.

Most a scribd linkben keresek hasonlót pl végtelen hengeres csőre, kíváncsi vagyok, arra igaz-e.

2016. febr. 9. 10:27
 10/14 anonim ***** válasza:

Érdekes kérdés, hogy csőben hogyan néz ki ugyanez. :)

Nem vagyok matek zseni, csak józan paraszt ésszel azt mondanám, hogy nem igaz. Szerintem középen instabil egyensúlyi helyzetben lenne egy tömeg, de bármerre kimozdítva a fal felé indulna, és hozzátapadna. (?)

2016. febr. 12. 13:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!