1. a szorzások, mivel ezek felcserélhetőek, így mindegy a sorrendjük
[3*(x-2)]*(x+3) vagy 3*[(x-2)*(x+3)], de akár [3*(x+3)]*(x-2)
2. ezután már csak az azonos tagok összevonása marad
pl.:3*(x-2)*(x+3)=(3x-6)*(x+3)=3x^2-6x+9x-18(itt vonjuk össze a -6x és +9x-et)=3x^2+3x-18
3. másodfokú egyenlet megoldása
3x^2+3x-18=0
a=3
b=3
c=-18
megoldóképletbe beírni, majd megoldani
"a=3
b=3
c=-18"
Ez hogy jön ide? A kérdező feladatában csak az X volt az ismeretlen.
#1 vagyok
a másodfokú megoldóképlet
x1,2=[-b+-gyök(b^2-4ac)]/2a
az "a" az amivel az x^2-et szorozzuk
az "b" az amivel az x-et szorozzuk
a "c" az amit nem szorzunk x^2-tel vagy x-el
Miért bonyolítjuk, ami egyszerű?
Ez egy szorzat. Ha a szorzat bármely tényezője nulla, akkor az eredmény is nulla. Mivel a 3 nem nulla, így x=2 (második tényező), vagy x=-3 (harmadik tényező) esetén les zigaz az egyenlet. A megoldás: x=2, x=-3. Persze összeszorozhatjuk és használhatjuk a megoldó képletet is. Ez úgy tízszer annyi időbe kerül. Emiatt szoktak a dolgozatok rosszak lenni. Gondolkodás helyett fölösleges számolásokat végzünk rengeteg időn keresztül.
Hogy a kérdésedre válaszoljak:
Először a zárójelen belüli művelet, aztán a hatványozás, szorzás, osztás (ha és ami van) és csak ezután a külső összeadás-kivonás.
De a feladat megoldását és magyarázatát az előző válasz már tartalmazza helyesen (x1=2, x2=-3).
Nyugi!
Szerintem #1 viccelt!
(vagy hülye)
5-ös: gratula, ezért volt érdemes ide benéznem. Már teljesen berozsdáltam matekból.
1-eshez: én is ezt írtam volna magamtól. Aki szívatja, annak annyi mentsége lehet, hogy nem tanulta a másodfokú egyenlet megoldóképletét. Mert egyébként azzal megoldja a feladatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!