Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a jég felolvad környezetébe...

Ha a jég felolvad környezetében nő a hőmérséklet?

Figyelt kérdés

2016. febr. 1. 18:17
 1/8 anonim ***** válasza:

Miért is?

Nőhet a hőmérséklet a környezetében de nem azért mert a jég olvad.

2016. febr. 1. 18:34
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Úgy érted, hogy a jég oldódása exoterm folyamat-e? Nem, hanem endoterm, csúnyán szólva a megolvadásához hő kell, vagyis csökken a környezet hőmérséklete.
2016. febr. 1. 18:38
 3/8 anonim ***** válasza:
71%

igen.

a jégkockát is azért dobjuk az italunkba, hogy melegebb legyen

2016. febr. 1. 19:35
 4/8 A kérdező kommentje:

"Fajhő: az a mennyiség, ami megmutatja, hogy 1 kg tömegű anyag mennyi hőt ad le vagy vesz fel 1°C-os hőváltozása során."

Akkor ezek szerint akkor adódik le hő, ha a vízből jég válik?

2016. febr. 1. 19:42
 5/8 anonim ***** válasza:
Igen, ezért kell hűteni, mert "elvonja a hideget" = hőt ad le a környezetbe (ez volt a legrondább dolog amit ma mondtam)
2016. febr. 1. 19:56
 6/8 A kérdező kommentje:

Ha valakin amúgy is látszik, hogy hülye, minek írsz neki szarkasztikus választ?

Még nagyobb hülyét akarsz belőle csinálni?

2016. febr. 1. 20:12
 7/8 anonim ***** válasza:
86%

nem.

bár valóban volt benne némi szarkazmus, de közben rávezető jellegű is volt.

ha szembekerülsz egy hülyén fogalmazott elméleti problémával, akkor próbálj valamit keresni hozzá, amit ismersz, úgy könnyebb átlátni a dolgot.

egyébként a konkrét kérdéshez nem sok köze van a fajhőnek, tekintve, hogy a jég olvadás közben nem változtatja a hőmérsékletét. marad nulla fokos.

ellenben folyamatosan nyel el energiát. ennek mutatószáma az olvadáshő.

2016. febr. 1. 20:50
 8/8 Wadmalac ***** válasza:

Kicsit lazább gondolkodással még lehet a válasz IGEN is.

Ha én a jeget melegítem, amíg el nem olvad, tartja a hőmérsékletét, amint az olvadás véget ért, a közölt hő már nem a halamzállapot-változásra, hanem melegedésre fog fordítódni.

Szóval mondjuk van egy darab -20 fokos jegem, azt melegítem, nulla fokig melegszik, akkor elkezd olvadni, közben marad a nulla fok, amint elolvadt, folytatódik a melegedés.

:)

2016. febr. 3. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!