Miért is?
Nőhet a hőmérséklet a környezetében de nem azért mert a jég olvad.
igen.
a jégkockát is azért dobjuk az italunkba, hogy melegebb legyen
"Fajhő: az a mennyiség, ami megmutatja, hogy 1 kg tömegű anyag mennyi hőt ad le vagy vesz fel 1°C-os hőváltozása során."
Akkor ezek szerint akkor adódik le hő, ha a vízből jég válik?
Ha valakin amúgy is látszik, hogy hülye, minek írsz neki szarkasztikus választ?
Még nagyobb hülyét akarsz belőle csinálni?
nem.
bár valóban volt benne némi szarkazmus, de közben rávezető jellegű is volt.
ha szembekerülsz egy hülyén fogalmazott elméleti problémával, akkor próbálj valamit keresni hozzá, amit ismersz, úgy könnyebb átlátni a dolgot.
egyébként a konkrét kérdéshez nem sok köze van a fajhőnek, tekintve, hogy a jég olvadás közben nem változtatja a hőmérsékletét. marad nulla fokos.
ellenben folyamatosan nyel el energiát. ennek mutatószáma az olvadáshő.
Kicsit lazább gondolkodással még lehet a válasz IGEN is.
Ha én a jeget melegítem, amíg el nem olvad, tartja a hőmérsékletét, amint az olvadás véget ért, a közölt hő már nem a halamzállapot-változásra, hanem melegedésre fog fordítódni.
Szóval mondjuk van egy darab -20 fokos jegem, azt melegítem, nulla fokig melegszik, akkor elkezd olvadni, közben marad a nulla fok, amint elolvadt, folytatódik a melegedés.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!