Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi alapján választják el a...

Mi alapján választják el a tengereket az óceánoktól?

Figyelt kérdés
Mindegyik egybefolyik velük, és van amelyik még nem csak egy szoroson keresztül folyik egybe velük, hanem teljesen, de akkor mi alapján választják el őket egymástól? Meg azt sem értem mi alapján választják el Európát Ázsiától. Tudom, hogy elvileg az Urál hegység, Urál folyó, Kaszpi-tenger, Kaukázus, de ezek nem vonalak amiknek az egyik felén Európa, a másik felén meg Ázsia van.

2016. jan. 31. 11:17
 1/3 anonim ***** válasza:
Ezek földrajzi fogalmak, amelyek a tájékozódást szolgálják. Természetesen a tér kontinuus.
2016. jan. 31. 16:54
 2/3 anonim ***** válasza:

A tenger oceán különbség szerintem a vízmennyiségtől függ. Ott van a Jeges tenger, de olvastam valahol hogy lehetne oceának is hívni.

Europa a történelme miatt van külön véve csak is. Amugy hivatalosan eurázsiai kontinens. Afrika is érdekes mer kapcsolatban van eurázsiával viszont az egy másik földlemezen van (ami ugye nem mondható el Europáról) na meg nagyon kicsi a kapcsolat is és emiatt külön kontinens

2016. jan. 31. 20:25
 3/3 San Bernardo ***** válasza:

Ez nem egy egzakt definíció, hanem kialakult nemzetközi konszenzus. De még országonként is változhat a megitélésük. Például én még három óceánt tanultam, nem tudom most itt hogy tanítják, de Amerikában négy óceánt tanítanak (Arctic Ocean, az Északi-sarki jeges tengert ott óceánnak nevezik). Nyilván a kontinenseket elválasztó "nagy" vizek, de hogy mi a nagy, megitélés kérdése. Ugyanígy pl. a Kaszpi-tengert hol tengernek hívják (mérete és sós vize szerint lehet), hol tónak (nincs közvetlen összeköttetése más állóvízzel). Tehát konszenzus, akadémiák állásfoglalása, iskolák kérdése.

...Ugyanilyen Európa és Ázsia. Itt már a makropolitika sokat "játszik", Törökország ragaszkodik Európához, Oroszország is, történelem alapján érthető. De pl. Izrael is sok szempontból európai országnak számít, amit szinte "tabu" megkérdőjelezni. Ez politika.

2016. febr. 1. 11:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!