Mi alapján választják el a tengereket az óceánoktól?
A tenger oceán különbség szerintem a vízmennyiségtől függ. Ott van a Jeges tenger, de olvastam valahol hogy lehetne oceának is hívni.
Europa a történelme miatt van külön véve csak is. Amugy hivatalosan eurázsiai kontinens. Afrika is érdekes mer kapcsolatban van eurázsiával viszont az egy másik földlemezen van (ami ugye nem mondható el Europáról) na meg nagyon kicsi a kapcsolat is és emiatt külön kontinens
Ez nem egy egzakt definíció, hanem kialakult nemzetközi konszenzus. De még országonként is változhat a megitélésük. Például én még három óceánt tanultam, nem tudom most itt hogy tanítják, de Amerikában négy óceánt tanítanak (Arctic Ocean, az Északi-sarki jeges tengert ott óceánnak nevezik). Nyilván a kontinenseket elválasztó "nagy" vizek, de hogy mi a nagy, megitélés kérdése. Ugyanígy pl. a Kaszpi-tengert hol tengernek hívják (mérete és sós vize szerint lehet), hol tónak (nincs közvetlen összeköttetése más állóvízzel). Tehát konszenzus, akadémiák állásfoglalása, iskolák kérdése.
...Ugyanilyen Európa és Ázsia. Itt már a makropolitika sokat "játszik", Törökország ragaszkodik Európához, Oroszország is, történelem alapján érthető. De pl. Izrael is sok szempontból európai országnak számít, amit szinte "tabu" megkérdőjelezni. Ez politika.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!