Hogyan lehet hobbi szinten szerves kémiát és biokémiát tanulni? Milyen otthon elvégezhető kísérleteket tudtok ebben a témakörben?
Milyen szinten akarod tanulni? Milyen mélységben?
Biokémiával kapcsolatban kiindulást jelenthetnek az iskolai tankönyvek, illetve biztos vannak ezzel kapcsolatos ismeretterjesztő könyvek, most hirtelen konkrét példát én erre sajnos nem tudok.
Ha komolyabban érdekel, az egyetemi jegyzetek segíthetnek (az alábbi linkben például egy jó ELTE-s egyetemi jegyzet érhető el).
Biokémia kísérletek közül is lehet próbálkozni a középiskolaiakkal.
Talán elvégezhető otthon a Fehling-reakció: réz-szulfátot permetszerként árulnak, nátrium-hidroxid háztartási boltban tudtommal beszerezhető. A K-Na-tartarát kicsit trükkösebb. Borkősavat (a tartarát a borkősav savmaradékionja) be lehet szerezni, és NaOH-val lúgosítjuk, szerintem úgy is működhet, de elvileg lehet citromsavat is komplexképzőként használni. Megfelelő eszközök híján azért annyira nem biztos, hogy egyszerű megcsinálni, de egyébként kémcsövet olcsón lehet szerezni, szerintem a borszeszégő sem túl drága.
Sokkal könnyebben elvégezhető a keményítő kimutatása jóddal: keményítő oldatot bolti keményítőből vagy krumplit főzve is lehet csinálni, jódtinktúra pedig kapható a gyógyszertárakban, ha jól tudom. A jóddal a keményítő az egyes élelmiszerekből is kimutatható.
Ha sikerült a keményítőt kimutatni, akkor a nyálamiláz hatásának vizsgálata is mehet: a nyál a keményítőt cukorrá (maltózzá) bontja.
A fehérjékkel kapcsolatban viszonylag egyszerűek a kicsapási reakciók. A magas hőmérsékleten való kicsapás egy jó rántotta készítése közben is végrehajtható. :) Lehet vizsgálni a savak hatását is fehérje oldatra (sósavval), és meg lehet nézni a könnyű- (konyhasóval) és nehézfémsók (réz-szulfáttal) hatását is.
Ha van réz-szulfát és nátrium-hidroxid, akkor a biuret-reakció is elvégezhető.
Egyszer azt olvastam, hogy az ellentétes kiralitású cukrokat cukorízűnek éreznénk, az ellentétes kiralitású fehérjéket viszont mentolosnak.
Tehát, ha találnánk valami bolygót, ahol ellentétes kiralitású biokémia alakult ki, levágnánk egy ottani állatot és megkóstolnánk, akkor húsíz helyett mentolíze lenne, és hiába ennénk belőle, nem laknánk jól.
Csináld meg a DNS kivonás kocsma protokollját.
Szerezz Vodkát, konyhasót és folyékony szappant.
A vodkát vágd be a mélyhűtőbe a kísérlet elején.
Vegyél a szádba egy feles pohárnyi langyos, kissé sós vizet. Öblögess vele jó sokáig, vagy 10 percig legalább. Közben a fogaddal belülről kicsit "megrághatod" a szád belsejét, kapargathatod a nyálkahártyádat.
A löttyöt köpd egy műanyagpohárba vagy átlátszó üvegpohárba, kb 2 decisbe.
Ehhez tegyél egy nyomásnyi folyékony szappant, kevergesd kb 5-10 percig. Ekkor a szappanmolekulák szétcsapják a szájnyálkahártyasejtek sejtmembránját, a sejtek tartalma kiszabadul.
Tegyél a keverékhez (lizátumhoz) egy nagy csipet konyhasót, oldd fel. Vedd ki a mélyből a vodkát, óvatosan, a pohár oldalán csorgasd rá a lizátumra, próbáld a tetejére rétegezni az alkoholt.
Az alkohol és vizes réteg fázishatárán látni fogod, ahogy kiválik a DNS, ami leginkább egy nagy takonycsimbókhoz hasonlít a vízben. Ezt kiveheted pl. egy fogpiszkálóval.
És mehet a PCR reakcióba :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!