Hogyan tanuljam a fizikát?
Egyszerűen egyre jobban nehezedik a fizika most középiskolába és valahogy kezdek elveszni. Színötös voltam és még egyenlőre vagyok belőle, de nem bírok belegondolni ebbe az általános részébe mikoris ügyeskedünk a képletekkel. GYAKORLATBELI SZEREPÉBEN SINCS MEG NAGYON, CSUPÁN CSAK AZ ELMÉLETI FIZIKA MEGY ÚGYAHOGY. Tehát nem mondhatni hogy 100%-osan értem úgy a gyakorlatban nagyon nehéz elképzelnem. LEÍRHATATLAN A DOLOG. Akkor kb. az adott témáig míg bennevoltunk tudtam ezeket a számolásokat és jól megírtam a dolgozatot utána pedig huss, elrepült sokminden.
Valami hatásos dolgot tudna ajánlani valaki? Újra rágjam át azokat az anyagrészeket és keressek gyakorlati példát a neten? Tehát a képletek memorizása az csakis a tanuláson múlik az tény, de a PLUSZ dolog hogy a gyakorlatba hogyisvan ez meg az.. Vagy fogadjam el hogy ez a fizika és pont?
Matematikát kell hozzá gyakorolni, ha nem megy az egyenletrendezés. Nem tudom, milyen témakörnél tartatok/milyen szinten, de nehezzen tudom elképzelni, hogy ez nagy nehézséget okozzon, hiszen a fv. táblából mindent kiírhattok.
Persze megjegyzem, a fizikát csak az tudhatja jól, aki nem használ fv. táblázatot, hanem inkább minden képletet levezet. Na ez fizika. De hogy képleteket másolgatunk, mint érettségin is, az igen távol áll a fizikától...
Ha az elméletet nem érted, akkor lapozgasd a Holics féle fizika könyveket, abba minden le van írva, ami kell középszinten.
Ha példát akarsz gyakorolni, akkor meg szerezd be a Dér-Radnay-Soós féle példatárat, abban minden részletesen ki van dolgozva.
Teljesen normális, hogy középiskolában egyre bonyolultabbnak tűnik a fizika, különösen, ha az elméleti tudást át kell ültetni a gyakorlatba. Itt van néhány tipp, ami segíthet:
Próbálj meg visszamenni az alapokhoz, ha úgy érzed, hogy elfelejtetted őket. Nézd át a korábbi anyagokat, és győződj meg arról, hogy az alapvető fogalmak, mint például a Newton-törvények vagy az energiamegmaradás, tisztán állnak.
Használj különböző forrásokat a megértéshez. Néha egy másik könyv, egy YouTube-videó vagy egy online kurzus teljesen más nézőpontot adhat, ami segíthet az elmélet gyakorlati alkalmazásában. Sokszor az egyszerűbb, szemléletes magyarázatok segíthetnek.
Gyakorolj minél többet. Keress extra feladatokat és példákat, amelyek kicsit eltérnek attól, amit az órán kaptál. A változatos gyakorlás segíthet abban, hogy a képleteket és az összefüggéseket jobban megértsd. Próbáld megérteni a feladatok mögötti logikát, ne csak memorizálni a lépéseket.
Ne habozz segítséget kérni. Ha a tanár nem tud segíteni, próbálj meg keresni online fórumokat, tanulmányi csoportokat, vagy kérj segítséget olyan barátoktól, akik jól teljesítenek fizikából. Néha egy másik személy magyarázata segíthet jobban megérteni a dolgokat.
Végül, próbálj meg nyugodtan hozzáállni. A fizika sok gyakorlást igényel, és teljesen normális, hogy időbe telik, míg a dolgok helyükre kerülnek. Ha kitartasz, és folyamatosan próbálkozol, a nehézségek idővel csökkenni fognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!