Ha valaki egy teszt szerint a jobb és a bal agyféltekét ugyanolyan mértékben használja, az mit jelent?
Kitöltöttem egy tesztet és 49% - ban a bal, 51% - ban a jobb agyféltekémet használom eszerint. De azt mondják aki egyenlő mértékben használja az agyféltekeit, az pl. jól tud zongorázni vagy egyszerre csinálni gitározni és énekelni, ilyesmik, de ez nekem alig megy (együtt).
Egyébként ha ez számít balkezes vagyok: bal kézzel írok, gitározok, íjászkodok, de a kést - villát úgy fogom, mint a jobbkezesek azt hiszem. Bal lábas is. Akik bal lábasok azok többnyire bal kezesek is?
Ami még az agy féltekéket illeti a nyelvek egész könnyen mennek, matekkal sincs baj, emellett meg ügyesen tudok fogalmazni szövegeket és azt mondják, hogy vicces és kreatív vagyok.
Valaki le tudna vonni nekem egy konklúziót, mert egy kicsit összezavar ez az egész? :D
Nekem a teszt szerint 53 % lett a jobb agyfélteke, viszont tudom magamról, hogy inkább balos vagyok.
A bal agyféltek felelős a racionalitásért, a jobb a kreativitásért. A bal elemez, számol, mérlegel, a jobb érez, "lát". A bal agyfélteke a mérnök, a jobb pedig a művész ha úgy tetszik.
A balkezeseknél domináns a jobb agyféltek is (általában dominánsabb mint a jobbkezeseknél).
Jobb agyféltekes dolog pl a térlátás, a számolás (matek) viszont balos. A szövegértés és elemzés is balos. A nyelvtanulást így hiretelen nem tudom, de azt is a balnak tulajdonítanám, mivel a beszédért is ő a felelős (most hogy az idegennyelv tanulás is az övé-e, azt nem tudom, de szerintem igen).
Én úgy tudom, hogy a balé. A jobb elvileg nem tud "beszélni". A jobb imitál, a jobbé a mimika, meg az hogy a kezeddel csápolsz jobbra-balra, mikor elakarsz mondani valamit :).
Meg mikor van valami érzésed, de nem tudod rendesen elmondani, nem tudod kifejezni magad, az azért van, mert az érzés az jobb agyféltekes, de a beszéd nem, és így nem tudod megfogalmazni rendesen. Azt mondják, a jobb agyféltekének nincs szüksége szavakra, mert az képekben gondolkozik.
A beszédközpont is az emberek nagyrészénél (95-98%ban) a bal agyfélteken helyezkedik el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!