Miért magasabb a CO2 olvadás- és forráspontja a CO-énál?
Figyelt kérdés
Illetve miért kondenzálható? Mi ennek az anyagszerkezeti oka?2016. jan. 16. 13:24
2/16 A kérdező kommentje:
Értem én, hogy ennyire egyszerű a kérdés, de attól még nem vagyok olyan ostoba, hogy a fent említett ideát nem alkalmaztam volna, köszönöm. Akár válaszolhatna is a kérdésre, ha ilyen egyértelmű, én most kezdtem a kémiával foglalkozni, így számomra nem evidens..
2016. jan. 17. 17:33
3/16 anonim válasza:
A CO2 molekula teljesen szimmetrikus, vagyis apoláris. A molekulák között csak a leggyengébb másodrendű kötések jönnek létre, vagyis csa diszperziós kölcsönhatások. A CO nem szimmetrikus, vagyis poláris molekula, így közöttük dipólus-dipólus kölcsönhatás jön létre, ami erősebb, mint a diszperziós.
4/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a kielégítő választ! :) Itt volt a hiba, ez a tankönyv ugyanis apolárisnak írja a CO-ot..
2016. jan. 17. 19:35
5/16 anonim válasza:
Bocsi, hülyeséget írtam. :D A CO valóban apoláris, mert lineáris a molekula. Őszintén szólva fogalmam sincs, mi okozza a különbséget. :/
6/16 anonim válasza:
Nagyobb a moláris tömeg, így nagyobb az op és fp. (erősebb a másodrendű kölcsönhatás)
7/16 anonim válasza:
A szénmonoxid a nitrogén molekulával izoszter, azaz azonos a molekulatömegük, megegyezik a molekulát alkotó atomok száma. Emiatt a szénmonoxid fizikai tulajdonságaiban a nitrogénhez hasonlít, hasonló sűrűségű, olvadás- és forráspontú...
8/16 Tom Benko válasza:
@5: A CO kissé poláris, a linearitás itt nem játszik, mert nem szimmetrikus a molekula. Ezért mondtam, hogy meg kell nézni a molekulát.
9/16 anonim válasza:
|C≡O|
Na, akkor végre te is nézd meg jól a szénmonoxid molekulát Tom Benko, ne csak ajánlgasd!
Ha neked ez nem szimmetrikus, akkor neked a szimmetriáról teljesen más fogalmaid vannak, mint kellene!
És apoláris természetesen.
Nem véletlen, hogy -205 C fok az olvadáspontja!
Amúgy, hogy értsd is, a hármaskötéshez a nagyobb elektronegativitása ellenére az oxigén donálja az egyik kötő elektronpárt, és a kisebb elektronegativitású szén az akceptor. Na emiatt nem jut érvényre az elektronegativitásokból adódó különbség, és a molekula apoláris.
10/16 Tom Benko válasza:
Hosszirányban van szimmetria. Ellenben az O-C kötéls eleve nem szimmetrikus, másrészt éppen ezért a szerkezet is torzul. Harmadrészt pedig a molekula maga könnyebb is, úgyhogy a forráspont-értékek helyett többet mond a forráshő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!