Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kísérlet a mézzel. Mitől van...

Kísérlet a mézzel. Mitől van az hogy a méz ilyen jó tartósítószer?

Figyelt kérdés

Hallottam hogy a méz szinte (vagy tényleg(?)) soha nem romlik meg.Ezért kíváncsiságból egy üveg mézbe egy levelet helyeztem,és már 3 hónapja ugyanolyan mint mikor beletettem. Csak annyi hogy ahol a levél megnyomódott,látszólag fekete foltok keletkeztek,de a fény felé tartva látszódik hogy maga a zöld szín vagy egy ilyen külső rész bomlott le a levélről,és csak egy ilyen váz szerűség maradt meg.Na,nem tudom ez így mennyire érthető :DD a kérdésem akkor az lenne hogy milyen anyagok vannak a mézben amitől ilyen jól tartósít?

Mitől maradt meg csak az a "váz"?


ha hülyeségeket beszélek azért elnézést, csak kíváncsi vagyok :DD



2016. jan. 9. 13:29
 1/4 anonim ***** válasza:
Mondjuk mert nem a levegőn van a leveled, hanem benne a mézben.
2016. jan. 9. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Ugye az első mindig az, hogy kell egy kontrollkísérlet. Azaz fogsz egy ugyanolyan levelet, belerakod egy ugyanolyan üvegbe, csak nem raksz mellé mézet. Mert így nem tudhatjuk, hogy a méz vajon tényleg tartósított, vagy simán csak a leveled nem bomlik le 3 hónap alatt.
2016. jan. 9. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 sadam87 ***** válasza:
100%

A méz (persze lényegesen leegyszerűsítve) egy nagyon tömény cukoroldatnak tekinthető. A sejtek (pl. baktériumok, gombák) általában nem tudnak megélni túl tömény oldatokban, mivel az ozmózis miatt a sejtekből kiáramlik a víz, és ezért elpusztulnak (persze vannak olyan élőlények, amik az ilyen körülményekhez alkalmazkodtak, csak nem túl sok). Ugyanezért lehet ételeket tartósítani sózással, cukrozással.

(Egyébként a 2. válaszoló javaslata a kísérlet módosítására (kiegészítésére) nagyon jó - esetleg úgy is meg lehet csinálni a kontrollt, hogy vizet raksz rá, mert víz nélkül esetleg kiszáradhat, és akkor lassabban bomlik le.)

2016. jan. 9. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

A méz, amellett, hogy sok benen a gyümölcscukor, tartalmaz csíraölő anyagokat is, amelyeket a méhek a virágporból, nektárból nyernek.

Emiatt van az, hogy nagyon nehéz mézsört készíteni, 1-1,5 év is eltelik, amíg rendesen kiforrja magát (megerjed).

2016. aug. 6. 20:39
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!