Kísérlet a mézzel. Mitől van az hogy a méz ilyen jó tartósítószer?
Hallottam hogy a méz szinte (vagy tényleg(?)) soha nem romlik meg.Ezért kíváncsiságból egy üveg mézbe egy levelet helyeztem,és már 3 hónapja ugyanolyan mint mikor beletettem. Csak annyi hogy ahol a levél megnyomódott,látszólag fekete foltok keletkeztek,de a fény felé tartva látszódik hogy maga a zöld szín vagy egy ilyen külső rész bomlott le a levélről,és csak egy ilyen váz szerűség maradt meg.Na,nem tudom ez így mennyire érthető :DD a kérdésem akkor az lenne hogy milyen anyagok vannak a mézben amitől ilyen jól tartósít?
Mitől maradt meg csak az a "váz"?
ha hülyeségeket beszélek azért elnézést, csak kíváncsi vagyok :DD
A méz (persze lényegesen leegyszerűsítve) egy nagyon tömény cukoroldatnak tekinthető. A sejtek (pl. baktériumok, gombák) általában nem tudnak megélni túl tömény oldatokban, mivel az ozmózis miatt a sejtekből kiáramlik a víz, és ezért elpusztulnak (persze vannak olyan élőlények, amik az ilyen körülményekhez alkalmazkodtak, csak nem túl sok). Ugyanezért lehet ételeket tartósítani sózással, cukrozással.
(Egyébként a 2. válaszoló javaslata a kísérlet módosítására (kiegészítésére) nagyon jó - esetleg úgy is meg lehet csinálni a kontrollt, hogy vizet raksz rá, mert víz nélkül esetleg kiszáradhat, és akkor lassabban bomlik le.)
A méz, amellett, hogy sok benen a gyümölcscukor, tartalmaz csíraölő anyagokat is, amelyeket a méhek a virágporból, nektárból nyernek.
Emiatt van az, hogy nagyon nehéz mézsört készíteni, 1-1,5 év is eltelik, amíg rendesen kiforrja magát (megerjed).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!