Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik a világ legkeményebb/-t...

Melyik a világ legkeményebb/-törhetetlenebb anyaga?

Figyelt kérdés
"A tököm" és hasonló válaszok nem érdekelnek...
2010. márc. 25. 18:45
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Na most akkor melyik???
2010. márc. 30. 21:00
 12/17 anonim ***** válasza:

Egyszer már megkaptad a tutit:

A válasz megírásának időpontja: 03-25 18:58

2010. márc. 31. 07:16
 13/17 A kérdező kommentje:
OK. Köszi!
2010. márc. 31. 16:44
 14/17 ametisz77 válasza:

Ásványi bárium titanát részecskék és olvasztott ón keverékéből készült az az új anyag, ami egy bizonyos hőmérséklet tartományban még a gyémántnál is erősebbnek bizonyult.

Az új anyagot két amerikai intézet, a Washington Állami Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem, valamint a németországi Bochum városában működő Ruhr Egyetem kutatócsoportja állította elő. A kutatók két köznapi anyag ötvözésével érték el a gyémánttal vetekedő mesterséges anyagot. Elsőként ónt hevítettek 300 Celsius fok fölé, majd egy, az elektronikában gyakran használt, kerámia technikával készülő szigetelő, a bárium titanát darabjait keverték bele.

A részecskéket, melyek átmérője egyenként egytized milliméter körül mozgott, egy ultrahangos szonda segítségével egyenletesen oszlatták szét az ónban. Az összetett anyagot 3 centi hosszú és 2 milliméter széles formákba helyezték, majd miután kihűlt, elvégezték a szilárdsági teszteket. A hajlásra való reakció méréséhez a minta egyik végét egy erős tartórúdhoz rögzítették, a másik végét pedig egy mágnessel látták el, amihez egy parányi tükröt csatlakoztattak. Ezután egy elektromágnessel ütemes erőt fejtettek ki az anyagra másodpercenként százszor, míg a tükörre lézerfényt irányítottak. A kompozit anyag ellenállását a hajlító erőre - az úgynevezett Young modulusra - a lézerfény változásait nyomon követő fényérzékelő rögzítette.

A kísérletet különböző hőmérsékleteken hajtották végre, melyek közül a legideálisabbnak egy szűk, 58-59 Celsius fok közötti tartomány bizonyult, ezen ugyanis a minták erősebbnek bizonyultak a gyémántnál is, egyes darabok pedig akár a tízszeresét is elérték a gyémánt hajlítással szembeni ellenállásának.

Az anyag keménységét a bárium titanátnak, illetve annak kristályszerkezetbeli változásainak köszönheti. A kristályszerkezet a hőmérséklet csökkenésére tágulni kezd, az ón mátrixának fogságában azonban túlfeszül. A keletkező energia felhalmozódik, majd egy bizonyos hőmérsékleten kiszabadul és ellenszegül a hajlító erőnek. Mivel az energiát az anyagnak kell tárolnia, alkotói csak egy "látszólagos Young modulust" mértek, magyarázta Mark Spearing, a brit Southampton Egyetem kompozit anyagkutatója a New Scientist magazinnak.

A valódi Young modulus egy anyag jellemző tulajdonsága és jóval állandóbbnak kellene lennie egész széles hőmérsékleti skálán is. Ennek ellenére az új anyagnak máris lehetnek hasznos alkalmazásai, tette hozzá Spearing, például a rázkódás elleni burkolatok gyártásában.

2010. dec. 11. 23:01
 15/17 anonim válasza:
Obszidián
2013. márc. 23. 20:15
 16/17 nagytudos válasza:
szerintem a grafén
2013. máj. 16. 18:39
 17/17 anonim ***** válasza:
Az obszidián olyan mint az üveg. Ez nem minecraft.
2014. aug. 2. 21:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!